Τζόνσον: Η αποτροπή της χρήσης χημικών ήταν ο λόγος για την βρετανική συμμετοχή στις χθεσινές επιθέσεις

Τζόνσον: Η αποτροπή της χρήσης χημικών ήταν ο λόγος για την βρετανική συμμετοχή στις χθεσινές επιθέσεις Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την συμμετοχή της Βρετανίας στα αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, ήταν η αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων τόσο στην Συρία, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Κατά τον ίδιο, η Βρετανία έπραξε το σωστό, ενώ δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν ο Άσαντ έχει ακόμη στην κατοχή του, χημικά όπλα.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι επιθέσεις που έγιναν χθες κατά συριακών στόχων δεν θ' αντιστρέψουν την ροή των εξελίξεων στο συνολικό πρόβλημα της Συρίας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση του Άσαντ μετά τους αεροπορικούς και πυραυλικούς βομβαρδισμούς της Δύσης.

Από την άλλη μεριά, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του έλαβε την απόφαση για την συμμετοχή της στις πυραυλικές επιθέσεις κατά της Συρίας, χωρίς να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, καθώς είχε επικεντρώσει την προσοχή της στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της πολεμικής επιχείρησης.

Σε ερώτηση γιατί το κοινοβούλιο δεν ανακλήθηκε από τις διακοπές του πριν από τις επιθέσεις και νωρίς το Σάββατο, ο Τζόνσον απάντησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Είναι προφανές ότι η πρώτη μας έννοια έπρεπε να είναι η ασφάλεια των αντρών και των γυναικών των ενόπλων δυνάμεων κι επίσης, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα της επιχείρησης. Υπάρχουν πολλά προηγούμενα στα οποία ακολουθήθηκε ο ίδιος τρόπος».

Δήλωσε επίσης ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μιλήσει αύριο στο κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές, θα μπορούν μετά από αυτές τις δηλώσεις ν' αξιολογήσουν την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα πυραυλικά πλήγματα στην Συρία.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Βρετανία θέλει να έχει ένα επίπεδο σχέσεων με την Ρωσία, τονίζοντας ότι η χώρα του, πρέπει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης κατά πιθανών κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης στην υπόθεση της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας, ενώ εάν υπάρξει νέα χρήση χημικών όπλων στην Συρία, τότε, το Λονδίνο θα επανεξετάσει τις επιλογές του.

Η Βρετανία θα εξακολουθήσει ν' ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Επιφυλακτικός ο Κόρμπιν για την νομική βάση αναφορικά με την συμμετοχή της Βρετανίας στα πυραυλικά πλήγματα

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ηγέτης του αντιπολιτευτικού Κόμματος των Εργατικών στην Βρετανία, δήλωσε σήμερα ότι η νομική βάση που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας, είναι συζητήσιμη.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάληψη δράσης, μόνο υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ρωτάω τον υπουργό τον Εξωτερικών, αλλά και την πρωθυπουργό, που είναι η νομική βάση για την ενέργεια αυτή;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κόρμπιν.

«Η νομική βάση, θα μπορούσε να είναι η αυτοάμυνα ή η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η εμπλοκή για ανθρωπιστικούς λόγους, είναι ένας νομικά συζητήσιμος όρος κατά την παρούσα περίοδο», δήλωσε ο ίδιος, στην διάρκεια συνέντευξης του στο BBC.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM