Ο Τζον Μπέρκοου, ο πρώην βουλευτής των Τόρηδων και Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε σήμερα πως εντάσσεται στο κόμμα των Εργατικών, εξαπολύοντας επίθεση στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον


Σε μια εκρηκτική συνέντευξή του στον Observer, ο Μπέρκοου τόινσε πως θεωρεί το συντηρητικό κόμμα τού σήμερα ως «αντιδραστικό, λαϊκίστικο, εθνικιστικό και κάποιες φορές ακόμη και ξενοφοβικό». 


Ο Μπέρκοου που είχε παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων μετά από δέκα χρόνια θητείας, γνωστοποίησε πως μερικές εβδομάδες πριν προσχώρησε στο κόμμα των Εργατικών καθώς πλέον ταυτίζεται με τις αξίες του και το βλέπει ως το μόνο μέσο απομάκρυνσης της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία. 

 

 

«Παρακινούμαι από τη στήριξη για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και διεθνισμό. Αυτή είναι η "ταμπέλα" των Εργατικών» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

 

«Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αντικατασταθεί. Η πραγματικότητα είναι πως το Εργατικό Κόμmα είναι το μόνο όχημα για την επίτευξη του σκοπoύ αυτού. Δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη επιλογή». 


«Είναι απαίσιος κυβερνήτης. Δεν νομίζω πως έχει κάποιο όραμα για μια πιο ισότιμη κοινωνία ή δίψα για κοινωνική δράση ή πάθος για τη βελτίωση της ζωής των λιγότερο τυχερών απ'ό,τι είναι εκείνος. Νομίζω πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σιχάθηκαν τα ψέματα, τα κενά συνθήματα, την αποτυχία πραγμάτωσης των δεσμεύσεων» ανέφερε ο Μπέρκοου για τον Τζόνσον. 

 

Αυτό είναι το τελευταίο πολιτικό βήμα σε μια εντυπωσιακή πολιτική πορεία του Μπέρκοου, ο οποίος εντάχθηκε στους Τόρηδες σε ηλικία 17 χρόνων. Στις αρχές του 2000, μετατοπίστηκε στην πιο φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος. Ενώ το 2009, όταν ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων, ως είθισται, έπρεπε να αποποιηθεί την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. 


 

Η περίφημη εντολή 'Order!' του τότε προέδρου στις συνεδριάσεις της Βουλής, τον είχαν κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο, με βιντεάκια του να κυκλοφορούν στον παγκόσμιο ιστό. Ήταν τέτοια η δημοτικότητά του ώστε ατάκες του έγιναν μέχρι και μουσικό remix. 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian