Τυνησία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε την γυναίκα του - Τον είχε καταγγείλει για σωματική βία

Τυνησία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε την γυναίκα του - Τον είχε καταγγείλει για σωματική βία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EPA
0

Κατακραυγή προκάλεσε η δολοφονία μιας γυναίκας στην Τυνησία από τον αστυνομικό σύζυγό της, με ΜΚΟ να προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην καραντίνα.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε πέντε φορές με το υπηρεσιακό όπλο του εναντίον της γυναίκας του, Ρίφκα Σέρνι, έπειτα από διαπληκτισμό που είχαν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου του Κεφ, Μοχάμεντ Φάουζι Νταούντι.

Δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία της, η γυναίκα είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για άσκηση σωματικής βίας, όμως δεν ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, όταν εμφανίστηκαν μαζί ενώπιον του εισαγγελέα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Moussawet, η Ρίφκα απέσυρε την καταγγελία της έπειτα από πίεση της οικογένειας. Ο αστυνομικός συνελήφθη και η δικαιοσύνη ξεκίνησε μια έρευνα, σύμφωνα με τον Νταούντι.

Το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων ανέφερε πως ελπίζει ότι «αυτό το περιστατικό θα ενεργοποιήσει την εφαρμογή του νόμου» του 2017 για τη βία κατά των γυναικών, που προβλέπει τη νομική στήριξη στα θύματα.

Η δολοφονία προκάλεσε την οργή πολλών χρηστών του διαδικτύου στην Τυνησία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί ανέβασαν φωτογραφίες της Ρίφκα, που δεν είχε συμπληρώσει τα 30 της χρόνια. Τυνησιακές ΜΚΟ καταδίκασαν ένα «ειδεχθές έγκλημα».

Σε δελτίο τύπου, η Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών (ATFD) απηύθυνε κάλεσμα για εκστρατεία κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, υπό το σύνθημα «η βία σκοτώνει, όπως η πανδημία».

Η οργάνωση Moussawet προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας αύξησης των περιστατικών βίας, την ώρα που η Τυνησία βρίσκεται σε λοκντάουν από την Κυριακή και για μία εβδομάδα. Για την ATFD, «η Ρίφκα είναι θύμα ενός Κράτους που δεν εφαρμόζει τον νόμο».

Το 2017, το κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει έναν φιλόδοξο νόμο, που διεύρυνε σημαντικά το πεδίο των περιστατικών βίας που τιμωρούνται και επιβεβαίωνε τη θέση της Τυνησίας ως πρωτοπόρο στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών στην περιοχή. Όμως, το κείμενο αυτό εφαρμόστηκε ελάχιστα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM