Τυνησία: Άλλες 41 συλλήψεις μετά τις χθεσινές νέες διαδηλώσεις

Τυνησία: Άλλες 41 συλλήψεις μετά τις χθεσινές νέες διαδηλώσεις Facebook Twitter
EPA/MOHAMED MESSARA
0

Η αστυνομία της Τυνησίας συνέλαβε άλλους 41 διαδηλωτές μετά τις νέες βίαιες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που πραγματοποιήθηκαν στη βορειοαφρικανική χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων να έχει φθάσει περίπου τους 850.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν πριν από μία εβδομάδα αντανακλώντας τη λαϊκή οργή για τις αυξήσεις φόρων και τιμών που επέβαλε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (χθες).

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε νεαρούς να εκσφενδονίζουν πέτρες εναντίον αστυνομικών οχημάτων και να βάζουν φωτιά σε λάστιχα προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τους απωθήσουν με δακρυγόνα στην περιοχή Ετανταμέν της Τύνιδας χθες βράδυ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην περιοχή Κραμ.

Σήμερα η κατάσταση ήταν ήρεμη.

«Οι διαμαρτυρίες περιορίστηκαν στην Ετανταμέν, στην Ντάουρα, στην Ισέρ και στην Κραμ στην πρωτεύουσα και στη Σίντι Μπουζίντ και τη Φεριάνα», δήλωσε ο Χελίφα Σιμπανί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Διαδηλωτές προσπάθησαν να διαρρήξουν ένα κτίριο τελωνείων, πρόσθεσε.

Συνολικά 41 διαδηλωτές συνελήφθησαν, είπε.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε το Σάββατο να χορηγήσει επιπλέον βοήθεια στις φτωχές οικογένειες και όσους έχουν ανάγκη ως απάντηση στις διαδηλώσεις.

Η Τυνησία θεωρήθηκε η μοναδική δημοκρατική επιτυχία της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης: ήταν η μοναδική αραβική χώρα που ανέτρεψε με μία εξέγερση έναν ηγέτη που ήταν για πολλά χρόνια στην εξουσία χωρίς να προκληθεί εκτεταμένη βία ούτε εμφύλιος πόλεμος.

Ωστόσο η Τυνησία είχε εννέα κυβερνήσεις μετά την ανατροπή του Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι το 2011, καμία από τις οποίες δεν κατάφερε να επιλύσει οικονομικά προβλήματα που έχουν βαθιές ρίζες. Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε μετά την ισχυρή υποχώρηση του ζωτικού για την οικονομία τουριστικού τομέα έπειτα από ένα κύμα φονικών επιθέσεων μαχητών το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ