Τσετσενία: Ταπεινωτικό βίντεο με βασανισμό νεαρού - Για κριτική στο καθεστώς Καντίροφ

Τσετσενία: Ταπεινωτικό βίντεο με βασανισμό νεαρού - Για κριτική στο καθεστώς Καντίροφ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σε ένα βίντεο που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα άνδρας 19 ετών εμφανίζεται να βασανίζεται και να «απολογείται» για την κριτική στο καθεστώς της Τσετσενίας

Στο βίντεο, το οποίο καταδικάζεται από ακτιβιστές, ο νεαρός άνδρας αναγκάζεται να προβεί σε ταπεινωτική πράξη ενώ αναγνωρίζει τον εαυτό του ως διαχειριστή ενός καναλιού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο ασκείται κριτική στον Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της Τσετσενίας.

Ο Καντίροφ κατηγορείται για παράβλεψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Ο σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται ότι η κυβέρνησή του κρατά και βασανίζει πολίτες που μιλούν δημόσια κατά του καθεστώτος. Ωστόσο, οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν πως τα θύματα τιμωρούνται και βασανίζονται μέχρι το σημείο που θα δημοσιεύσουν την απολογία τους στο διαδίκτυο. 

Ο Καντίροφ ορίστηκε ηγέτης της Τσετσενίας το 2007 από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες αυτονομιστών για απόσχιση από τη Ρωσία επί μία δεκαετία.

Στο βίντεο ένας νεαρός γονατίζει γυμνός και ζητά συγγνώμη για την κριτική που άσκησε στο καθεστώς Καντίροφ, ενώ παραδέχεται ότι είναι διαχειριστής ενός καναλιού, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, που ονομάζεται 1ADAT. Ο άνδρας φαίνεται να αγωνιά, λέει πως θέλει να τιμωρήσει τον εαυτό του και στη συνέχεια προβαίνει σε ταπεινωτική πράξη με ένα μπουκάλι. Λέει ότι το όνομά του είναι Salman Tepsurkayev.

Το 1ADAT, το οποίο έχει δημιουργηθεί από Τσετσένους στη Ρωσία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης επιβεβαίωσε πως ο Tepsurkayev έχει σχέση με αυτό, αλλά είναι απλά moderator. Αναρτήσεις εκεί ασκούν κριτική τόσο στον Καντίροφ όσο και στον Πούτιν. Ο Tepsurkayev συνελήφθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τη διαδικτυακή του δράση, σύμφωνα με δηλώσεις μελών του 1ADAT στη ρωσική, ευνοϊκή προς την αντιπολίτευση, ιστοσελίδα MBK Media.

Το βίντεο προκάλεσε κύμα αγανάκτησης καθώς κοινοποιήθηκε ευρέως στη Ρωσία. Από την πλευρά της η Ekaterina Sokirianskaya, διευθύντρια του The Conflict Analysis and Prevention Center, ανέφερε πως οι Τσετσένοι ένιωσαν αηδιασμένοι, σοκαρισμένοι και εξευτελισμένοι, ενώ «πολλοί δεν ξέρουν πως θα συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια». 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τσετσενίας χαρακτήρισε το βίντεο ως «απαράδεκτο» ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα προχωρήσει σε έρευνα καθώς δεν υπάρχει καταγγελία από τον άνδρα που εμφανίζεται σε αυτό. 

 Με πληροφορίες από BBC/rferl.org

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ