Τσαβούσογλου σε Δένδια: Μην περιμένουμε άλλον έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

Τσαβούσογλου σε Δένδια: Μην περιμένουμε άλλον έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίπλα στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο οποίος ταξίδεψε στην Τουρκία για να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την ελληνική ομάδα διάσωσης και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη στις δύσκολες ώρες, ενώ ζήτησε «να μην περιμένουν άλλον έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

«Θέλω να ευχαριστώ για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο Νίκος Δένδιας» επεσήμανε, αρχικά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Με τη σημερινή παρουσία του, ο Νίκος Δένδιας δείχνει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους» συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που έτειναν χείρα βοηθείας, μετά τον σεισμό, και απέστειλε τόσο διασώστες όσο και ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι δύο τους, όπως είπε, επισκέφθηκαν την αποστολή της ΕΜΑΚ, που «κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες» και τους ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους.

«Παρακολουθήσαμε πως μετά τη διάσωση κάθε ζωής, δεν χάρηκαν μόνο όσοι Έλληνες είναι εδώ αλλά και όλοι οι Έλληνες» ανέφερε ο Τσαβούσογλου και διαπίστωσε πως «οι σχέσεις καλής γειτονίας, φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες».

Αναφερόμενος στον σεισμό του 1999, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε πως είχε στείλει μία επιστολή σε διεθνές μέσο ενημέρωσης, αναφέροντας πως Ελλάδα και Τουρκία δεν πρέπει να περιμένουν ακόμη έναν σεισμό για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Και σήμερα, όπως συμπλήρωσε, επαναλαμβάνει το ίδιο.

«Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, μέσω διαλόγου» δήλωσε και καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των Ελλήνων και «τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη».

Δένδιας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να σας στηρίξει

Από πλευράς του, ο κ. Δένδιας προσυπόγραψε τη δήλωση αυτή και δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα κατά όποιον τρόπο μπορεί.

«Θέλω να διαβιβάσω στον φίλο μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τις χιλιάδες απώλειες μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς» ανέφερε, κατά την εναρκτήρια δήλωσή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και τις πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες» ανέφερε, σημειώνοντας πως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις ξένες επιστολές.

Συνολικά, σώθηκαν 205 ζωές, ενημέρωσε και διαβεβαίωσε πως «η προσπάθεια Ελλάδας δεν σταματά εδώ».

«Έχω εντολή να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ε.Ε.»

«Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ, δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τη σχέση μας» κατέληξε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM