Η Τουρκία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις για τη συνεχιζόμενη διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα θα «χρειαστεί να απαντήσει».

 

«Διαπιστώνουμε πως η Τουρκία θα είναι στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες. Η λήψη αποφάσεων κατά της Τουρκίας δεν θα λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα, αντιθέτως θα τα βαθύνει. Αν η ΕΕ λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της Τουρκίας, θα χρειαστεί να απαντήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Καθώς οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των «27» και της Τουρκίας εντάθηκαν, οι Ε.Ε επέβαλλε ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, τον Φεβρουάριο, σε δύο φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή πολιτικών εμποδίων στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στο μπλοκ των 27, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Γαλλία και την Κύπρο επειδή «μπλοκάρουν» τις προσπάθειες γεφύρωσης των σχέσεων Άγκυρας - Βρυξελλών.

 

«Μην επιτρέψετε στις δύο αυτές χώρες να πάρουν όμηρο την Ε.Ε. Δεν θα είναι καλό ούτε για την Ε.Ε» διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου στον Μπορέλ.

 

Για την ανατολική Μεσόγειο

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι προσδοκία της Άγκυρας από την ΕΕ να γίνει μέρος της λύσης. «Αν η ΕΕ στο θέμα της Μεσογείου και της Κύπρου αντί να επιδεικνύει αντίληψη αλληλεγγύης διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι για να δείξουν ελαστικότητα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου "πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της 'τδβκ' και των Τ/Κ".  «Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των εσόδων. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός τη ΕΕ», υποστήριξε.


Στη κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας τα οποία δεν επιθυμούμε και πρέπει μαζί να τα αντιμετωπίσουμε. "Επιθυμούμε να προσεγγίσετε την Τουρκία στο πλαίσιο αντικειμενικών κριτηρίων και όχι πολιτικών», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «υπάρχει ο Ε/κ τομέας και η Ελλάδα που έχει θέσει σε ομηρία τις σχέσεις μας. Αυτό είναι αδικία για την ΕΕ και την Τουρκία. Το τελευταίο διάστημα να το πω καθαρά υπάρχει και η Γαλλία. Πρέπει να διαχωρίσουμε τα πολιτικά ζητήματα από τα τεχνικά», σημείωσε, προσθέτοντας: «Βλέπουμε ότι στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού υπάρχει εμπλοκή. Και αιτία γι αυτό δεν είμαστε εμείς. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι υπεύθυνη για τα δικαιώματα των Τ/Κ. Εμείς από την αρχή λέμε συνεχώς ότι ως Τουρκία και ως Τ/Κ, ως 'τδβκ' είμαστε έτοιμοι για διαμοιρασμό, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο. Φτάνει να γνωρίζουμε εδώ να διαμοιραζόμαστε δίκαια, ας μάθουμε. Άλλη έγνοια δεν έχουμε. Συζητήσαμε με τον κ. Μπορέλ τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτά τα ζητήματα. Από την αρχή ας συζητήσουμε ειλικρινά, ας μην εξαπατούμε ο ένας τον άλλο. Τότε τα ζητήματα μπορούμε να τα λύσουμε καλύτερα».

 

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την αξίωση να απολογηθεί η Γαλλία μετά το συμβάν μεταξύ πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στη Μεσόγειο, που προκάλεσε έρευνα από την πλευρά του ΝΑΤΟ. «Αποδείξαμε ότι δεν ισχύει», ανέφερε και υποστήριξε ότι «η Γαλλία δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά. Η Γαλλία πρέπει ανοιχτά και καθαρά να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ γιατί τους έχει εξαπατήσει και αυτούς». 

 

Από την πλευρά του, ο Μπορέλ, ανέφερε ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούμε να πούμε ότι περνούν και την καλύτερη τους φάση, πρέπει να εργαστούμε μαζί». Ο κ. Μπορέλ είπε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή κλειδί για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη είναι πού σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας. «Δεν μπορεί να γίνει με μονομερή προσέγγιση, χρειάζεται συνεργασία και διάλογος. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία» ανέφερε. 

 

Με πληροφορίες από Hurriyet/Reuters/ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr