Τρόμος στο Αφγανιστάν: Ταλιμπάν ψάχνουν πόρτα-πόρτα σε σπίτια- «Παραδοθείτε ή θα τιμωρήσουμε τις οικογένειές σας»

Τρόμος στο Αφγανιστάν: Ταλιμπάν ψάχνουν πόρτα-πόρτα σε σπίτια- «Παραδοθείτε ή θα τιμωρήσουμε τις οικογένειές σας» Facebook Twitter
Χιλιάδες Αφγανοί έσπευσαν στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai, προσπαθώντας να φύγουν από την Καμπούλ, 16 Αυγούστου, GETTY IMAGES
0

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ και παρά τις διαβεβαιώσεις προς τα ΜΜΕ για αμνηστία, οι Ταλιμπάν σπέρνουν τον τρόμο αναζητώντας πολίτες που συνεργάστηκαν είτε με το ΝΑΤΟ είτε με την προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών. 

Στρατιωτικοί πηγαίνουν πόρτα - πόρτα αναζητώντας τους στόχους τους και απειλώντας τις οικογένειές τους.  Η ακραία ισλαμιστική ομάδα είχε υποσχεθεί πως δεν θα προβεί σε εκδικητικές ενέργειες «αλλά υπάρχει φόβος πως οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει ελάχιστα από την βάναυση δεκαετία του 1990», που ήταν στην εξουσία, όπως σχολιάζει το BBC. 

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που στοχοποιούνται από τους Ταλιμπάν και η απειλή είναι ξεκάθαρη‘, δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την αναφορά, Christian Nellemann. «Τους γράφουν πως αν δεν παραδοθούν, οι Ταλιμπάν θα συλλάβουν, θα διώξουν, θα ανακρίνουν και θα τιμωρήσουν τις οικογένειές τους αντ' αυτών». 

Ο Nellemann προειδοποιεί πως οποιοσδήποτε βρίσκεται στην μαύρη λίστα των Ταλιμπάν είναι σε σοβαρό κίνδυνο και είναι πιθανό να ακολουθήσουν μαζικές εκτελέσεις. Η αναφορά έρχεται από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκόσμιων Αναλύσεων RHIPTO που παρέχει πληροφορίες στα Ηνωμένα Έθνη. 

Ξένες δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να φυγαδεύσουν τους πολίτες τους από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, περισσότερα από 18.000 άτομα έχουν αποχωρήσει από την χώρα τις τελευταίες πέντε μέρες, με πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Περίπου 6.000 ακόμη, ανάμεσά τους μεταφραστές για ξένες ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για να διαφύγουν. Στόχος είναι να διπλασιαστούν οι ρυθμοί εκκένωσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. 

Έξω από το αεροδρόμιο η κατάσταση παραμένει χαοτική. Οι Ταλιμπάν μπλοκάρουν τους Αφγανούς που προσπαθούν να διαφύγουν. Σε ένα βίντεο, οικείοι ενός παιδιού το παραδίδουν πάνω από το τείχος σε έναν Αμερικανό στρατιώτη. 

Εν τω μεταξύ, ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν διοργανώνονται σε αρκετές πόλεις της χώρας. Στην πρωτεύουσα, διαδηλωτές ανέμισαν την εθνική σημαία και αναφέρθηκε πως υπήρξαν απώλειες μεταξύ των συγκεντρωμένων στην Ασανταμπάντ.

Οι Ταλιμπάν έχουν τώρα υπό τον έλεγχο τους χιλιάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 30 με 40 αεροσκάφη και έναν μεγάλο αριθμό μικρών όπλων, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν στο Reuters.

Δυνάμεις των Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ την Κυριακή, έχοντας προελάσει στην χώρα καθώς υποχωρούσαν οι ξένες δυνάμεις. Την προηγούμενη φορά που είχαν στα χέρια τους την εξουσία, το Αφγανιστάν είχε τίνει «θέατρο» κατάχρησης εξουσίας, δημόσιων εκτελέσεων και καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ