Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Ο υπ. Εσωτερικών παραδέχεται και άλλο λάθος των αρχών

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Ο υπ. Εσωτερικών παραδέχεται και άλλο λάθος των αρχών Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ένα επιπλέον λάθος των αρχών ασφαλείας στο πλαίσιο ερευνών πριν από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 2 Νοεμβρίου, με πέντε νεκρούς - ανάμεσα τους ο δράστης - και 23 τραυματίες, παραδέχθηκε σε αποψινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο 20χρονος μετέπειτα δράστης, είχε επαφή το καλοκαίρι με άτομα που παρακολουθούνταν από την Ομόσπονδη Υπηρεσία της Βιέννης για την Προστασία του Συντάγματος και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, για λογαριασμό της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Ωστόσο, αυτό δεν είχε τότε κάποιες συνέπειες, αλλά οδήγησε τώρα σε διαθεσιμότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αστυνομίας Βιέννης Γκέρχαρντ Πιούρστλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για "προφανή και από την άποψή μας απαράδεκτα λάθη", και ως εκ τούτου, υπάρχουν "άμεσες συνέπειες για πρόσωπα", ενώ, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική ευθύνη, είπε: "Από την άποψή μου, ως Υπουργός Εσωτερικών, φέρω την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα. Είναι δουλειά μου να κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι αυτή θα αποκατασταθεί και πάλι".

Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Πιούρστλ, ο μετέπειτα δράστης συνάντησε τον Ιούλιο πρόσωπα που ήταν υπό παρακολούθηση της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και βρίσκονταν στην Αυστρία.

Κατά την άποψή του, αυτό το γεγονός και η αργότερα αποτυχημένη αγορά από τον μετέπειτα δράστη, όπλων στη Σλοβακία "θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα κατά την εκτίμηση της επικινδυνότητας του δράστη".

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της βιεννέζικης Αστυνομίας, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη Έριχ Τσβέτλερ αποσύρθηκε έπειτα από δικό του αίτημα "επειδή δεν θέλει να εμποδίσει μια ομαλή έρευνα και διαλεύκανση της υπόθεσης".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM