Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Ο υπ. Εσωτερικών παραδέχεται και άλλο λάθος των αρχών

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Ο υπ. Εσωτερικών παραδέχεται και άλλο λάθος των αρχών Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ένα επιπλέον λάθος των αρχών ασφαλείας στο πλαίσιο ερευνών πριν από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 2 Νοεμβρίου, με πέντε νεκρούς - ανάμεσα τους ο δράστης - και 23 τραυματίες, παραδέχθηκε σε αποψινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο 20χρονος μετέπειτα δράστης, είχε επαφή το καλοκαίρι με άτομα που παρακολουθούνταν από την Ομόσπονδη Υπηρεσία της Βιέννης για την Προστασία του Συντάγματος και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, για λογαριασμό της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Ωστόσο, αυτό δεν είχε τότε κάποιες συνέπειες, αλλά οδήγησε τώρα σε διαθεσιμότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αστυνομίας Βιέννης Γκέρχαρντ Πιούρστλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για "προφανή και από την άποψή μας απαράδεκτα λάθη", και ως εκ τούτου, υπάρχουν "άμεσες συνέπειες για πρόσωπα", ενώ, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική ευθύνη, είπε: "Από την άποψή μου, ως Υπουργός Εσωτερικών, φέρω την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα. Είναι δουλειά μου να κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι αυτή θα αποκατασταθεί και πάλι".

Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Πιούρστλ, ο μετέπειτα δράστης συνάντησε τον Ιούλιο πρόσωπα που ήταν υπό παρακολούθηση της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και βρίσκονταν στην Αυστρία.

Κατά την άποψή του, αυτό το γεγονός και η αργότερα αποτυχημένη αγορά από τον μετέπειτα δράστη, όπλων στη Σλοβακία "θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα κατά την εκτίμηση της επικινδυνότητας του δράστη".

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της βιεννέζικης Αστυνομίας, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη Έριχ Τσβέτλερ αποσύρθηκε έπειτα από δικό του αίτημα "επειδή δεν θέλει να εμποδίσει μια ομαλή έρευνα και διαλεύκανση της υπόθεσης".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM