Τρίτη ισόβια κάθειρξη για τον «Κάρλος το Τσακάλι»

Τρίτη ισόβια κάθειρξη για τον «Κάρλος το Τσακάλι» Facebook Twitter
0

Η γαλλική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τον Βενεζουελανό Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, τον αποκαλούμενο «Κάρλος το Τσακάλι», φυσιογνωμία της τρομοκρατίας των δεκαετιών 1970-1980, για μια επίθεση το 1974 στο Παρίσι που είχε προκαλέσει δύο νεκρούς και 34 τραυματίες.


Το ειδικό κακουργιοδικείο του Παρισιού ακολούθησε την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος την προηγουμένη είχε ζητήσει την αυστηρότερη ποινή του γαλλικού δικαίου σε βάρος του 67χρονου Κάρλος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια και από το 1994 είναι φυλακισμένος στη Γαλλία.


Για τον εισαγγελέα Ρεμί Κροσόν ντι Κορμιέ, «όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της έρευνας συγκλίνουν σ' αυτόν». «Δεν έχω DNA, δακτυλικά αποτυπώματα ούτε εικόνες από κάμερες επιτήρησης. Όμως η λογική επιτρέπει να απορρίψουμε κάθε εύλογη αμφιβολία. Έχω την πεποίθηση πως ο Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες είναι πράγματι ο δράστης αυτής της εγκληματικής επίθεσης», δήλωσε.


Αντίθετα, για την υπεράσπιση του Κάρλος που ζήτησε την αθώωσή του, τίποτε στον φάκελο της υπόθεσης δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς με βεβαιότητα την ενοχή του κατηγορουμένου.

Μάρτυρες που δεν θυμούνται πια τα γεγονότα, θύματα που έχουν πλέον φύγει από τη ζωή, εμπειρογνώμονες που έχουν αντικατασταθεί: η δίκη αυτή κατέδειξε τη δυσκολία να εκδικαστεί μια τόσο παλιά υπόθεση.

Σήμερα ο Κάρλος, παίρνοντας τον λόγο για μια τελευταία φορά πριν από την ετυμηγορία, κατήγγειλε μάλιστα «τον παραλογισμό μιας δίκης που γίνεται 43 χρόνια μετά τα γεγονότα». Και δήλωσε πως είναι έτοιμος να ασκήσει έφεση, αν καταδικαστεί.


Η επίθεση στο Drugstore Publicis είναι η παλαιότερη για την οποία κατηγορεί τον Κάρλος η γαλλική δικαιοσύνη και η τελευταία για την οποία δικάσθηκε στη Γαλλία, από τις 13 Μαρτίου. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1974, ένας άνδρας πέταξε μια χειροβομβίδα από το εστιατόριο του Drugstore, στον ημιώροφο, προς την εμπορική γκαλερί που βρισκόταν από κάτω.


Ανάμεσα στα ενοχοποιητικά στοιχεία που παρουσίασε η εισαγγελία ήταν η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε στο Drugstore Publicis, η οποία προερχόταν από την ίδια παρτίδα με αυτές που είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα της ερωμένης του Κάρλος και στα χέρια μια ομάδας του Επαναστατικού Κόκκινου Στρατού που πρόσκειται σ' ένα παλαιστινιακό κίνημα στο οποίο ανήκε επίσης ο Κάρλος.


Όμως για την υπεράσπιση το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει, επειδή 24 χειροβομβίδες αυτού του τύπου, που είχαν κλαπεί στη Γερμανία, δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ το σύστημα πυροδότησης που ανακαλύφθηκε μετά την έκρηξη μπορεί να αντιστοιχεί σ' έναν άλλο τύπο αμερικανικής χειροβομβίδας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM