Τριντό: «Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ συνεχίζεται παρά την προσωρινή αναστολή δασμών»

Τριντό: «Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ συνεχίζεται παρά την προσωρινή αναστολή δασμών» Facebook Twitter
Τζάστιν Τριντό/ Φωτ.: EPA
0

Ο Καναδάς θα παραμείνει σε εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και αν υπάρξει προσωρινή αναστολή των αμερικανικών τελωνειακών δασμών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Μία ημέρα μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «γραφική», ο Τριντό επανέλαβε ότι στόχος του Καναδά παραμένει η πλήρης κατάργηση των δασμών.

«Δεν θα υπαναχωρήσουμε στους δασμούς μας έως ότου οι αμερικανικοί δασμοί αρθούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται.

Από την Τρίτη 4 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν 25% δασμούς σε καναδικά και μεξικανικά προϊόντα, με εξαίρεση τους καναδικούς υδρογονάνθρακες που επιβαρύνονται με 10%. Ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε αναστολή δασμών σε ορισμένα μεξικανικά προϊόντα μέχρι τις 2 Απριλίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών εξαιρέσεων.

Σε απάντηση, η Οτάβα προχώρησε άμεσα σε αντίποινα, επιβάλλοντας δασμούς σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα, ενώ προειδοποίησε ότι η λίστα των στοχευμένων εισαγωγών θα επεκταθεί σταδιακά.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις απαντήσεις του Καναδά «ανεπαρκείς», αλλά συμφώνησε να εξαιρέσει προσωρινά τον κρίσιμο τομέα του αυτοκινήτου μετά από πιέσεις των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι τα προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, που πληρούν τους όρους της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), ενδέχεται να εξαιρεθούν από τους δασμούς για έναν μήνα.

Ο Τριντό χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «ελπιδοφόρα ένδειξη», αλλά τόνισε ότι «οι αμερικανικοί δασμοί εξακολουθούν να ισχύουν και η απάντησή μας θα παραμείνει σε ισχύ».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπόσχεση των 600 δισ. δολαρίων στον Τραμπ

Διεθνή / Η ΕΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπόσχεση των 600 δισ. δολαρίων στον Τραμπ

Το ποσό προέρχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές επενδύσεις, επί των οποίων οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία εξουσία, παραδέχθηκαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής
LIFO NEWSROOM
Από viral σκάνδαλο σε διαφημιστικό θρίαμβο: Πώς η Astronomer «έσωσε» την εικόνα της με τη Γκουίνεθ Πάλτροου

Διεθνή / Από viral σκάνδαλο σε διαφημιστικό θρίαμβο: Πώς η Astronomer «έσωσε» την εικόνα της με τη Γκουίνεθ Πάλτροου

Η άλλοτε άγνωστη τεχνολογική εταιρεία Astronomer μετατράπηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο χάρη σε ένα φιλμάκι από συναυλία των Coldplay, μια επικοινωνιακή κρίση – και τη Γκουίνεθ Πάλτροου.
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία εξαντλεί τα αποθέματα όπλων της: Εξαρτάται πλέον από Βόρεια Κορέα και Κίνα

Διεθνή / Η Ρωσία εξαντλεί τα αποθέματα όπλων της: Εξαρτάται πλέον από Βόρεια Κορέα και Κίνα

Ανάλυση αποκαλύπτει ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα σοβιετικά αποθέματα όπλων και στρέφεται σε Βόρεια Κορέα και Κίνα για πυρομαχικά και εξαρτήματα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία;
LIFO NEWSROOM
Καταιγίδα στην κυβέρνηση Τραμπ: Οργή για τους φακέλους Τζέφρι Έσταϊν και τις αποκαλύψεις

Διεθνή / Καταιγίδα στην κυβέρνηση Τραμπ: Οργή για τους φακέλους Τζέφρι Έπσταϊν και τις αποκαλύψεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση καθώς η υπόθεση Έπσταϊν επισκιάζει την ατζέντα του - Εσωτερικές συγκρούσεις, αντιδράσεις από τη βάση του και έντονες πιέσεις από το Κογκρέσο
LIFO NEWSROOM