Τραμπ: Σύμβουλοι του ζητούν να μην μετέχει στα briefing για τον κορωνοϊό- Αρνείται ο πρόεδρος

Τραμπ: Σύμβουλοι του ζητούν να μην μετέχει στα briefing για τον κορωνοϊό- Αρνείται ο πρόεδρος Facebook Twitter
ΕPA
0

Σύμβουλοι και σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να τον πείσουν να σταματήσει να μετέχει στις ενημερώσεις για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το CNN και το ΑP, αλλά- προς το παρόν- ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να το κάνει.

Στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου για την Ελλάδα) ο Τραμπ για πρώτη φορά δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αυτό το briefing ήταν το συντομότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς διήρκεσε μόλις 22 λεπτά.

Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτό συνέβη μία ημέρα μετά το briefing που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, εξαιτίας της «ιδέας» του Τραμπ για πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό με χρήση απολυμαντικών. Ειδικοί αλλά και εταιρείες έσπευσαν να καταδικάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο για τα λεγόμενά του, ενώ προειδοποίησαν τον κόσμο για τους σοβαρούς κινδύνους.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξοργίστηκε με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, σύμφωνα με πηγές του ΑP και του CNN. Λίγες ώρες πριν από το briefing της Παρασκευής, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ήταν σαρκαστικός όταν έκανε τις επίμαχες δηλώσεις, κάτι που όμως δεν προκύπτει από το ύφος του την ώρα που τις έκανε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί πιο σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι νεκροί ήδη έχουν ξεπεράσει τους 51.000, ενώ η χώρα έχει και τη θλιβερή πρωτιά στα κρούσματα, καθώς τα επιβεβαιωμένα ξεπερνούν τα 890.000. 

Τι τον συμβουλεύουν οι συνεργάτες του

Εντός του Λευκού Οίκου γίνονται συζητήσεις για να περιοριστεί ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ στις ενημερώσεις για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με 4 αξιωματούχους και Ρεπουμπλικανούς που είναι κοντά στον πρόεδρο, τους οποίους επικαλείται το Associated Press.

Εδώ και εβδομάδες, οι σύμβουλοι του Τραμπ του ζητούν να περιορίσει τις εμφανίσεις του σε αυτές τις συνεντεύξεις Τύπου και του επισημαίνουν ότι πρέπει να μετέχει μόνο όταν υπάρχουν σημαντικά νέα ή μια θετική εξέλιξη. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, τον συμβουλεύουν, πρέπει το briefing να γίνεται από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τους ειδικούς.

Όμως, ο Τραμπ- μέχρι στιγμής- φαίνεται απρόθυμος να μείνει μακριά από τις ενημερώσεις, που συνήθως κρατούν πάνω από μία ώρα και πολλές φορές καταλήγουν σε κόντρα του προέδρου με τους δημοσιογράφους. Εξάλλου, θεωρεί ότι αυτές οι συνεντεύξεις Τύπου είναι ότι πλησιέστερο υπάρχει στις ομιλίες σε υποστηρικτές του, που έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, έχει εκθειάσει την τηλεθέαση των ενημερώσεων, αλλά και το γεγονός ότι μέσω αυτών κυριαρχεί στην ειδησεογραφία έναντι του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν.

Αλλά οι σύμβουλοι του προέδρου επισημαίνουν ότι παρότι οι εμφανίσεις του στα briefing αρέσουν στους υποστηρικτές του, μπορεί να δυσαρεστούν άλλους, ανάμεσά τους άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ανησυχούν για την υγεία τους. Παράλληλα, μέλη της καμπάνιας για την επανεκλογή του έχουν παρατηρήσει μικρή υποχώρηση στη δημοτικότητα του Τραμπ σε κάποιες πολιτείες και εκφράζουν ανησυχία ότι μπορεί τα briefing να παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό.

Ζημιά αντί για όφελος

Το CΝΝ κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια από συνεργάτες και συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να σταματήσει να μετέχει στις καθημερινές ενημερώσεις για τον κορωνοϊό.

Συνεργάτες του παρατηρούν ότι τα briefing έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια, με συνέπεια να τελειώνουν οι ερωτήσεις για τον κορωνοϊό και να επικεντρώνονται σε πολιτικά ζητήματα. Πολλοί στο στενό περιβάλλον του προέδρου πιστεύουν ότι οι καθημερινές ενημερώσεις τον βλάπτουν αντί για να τον βοηθούν και τα όσα έγιναν την Πέμπτη αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο την προηγούμενη εβδομάδα να σταματήσει να κάνει τις ενημερώσεις, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Άλλος σύμμαχος του Τραμπ δήλωσε στο CNN ότι αυτό το κλίμα ανησυχίας δεν είναι κάτι νέο ανάμεσα σε αυτούς που είναι κοντά στον πρόεδρο.

Άλλος σύμμαχος του Τραμπ είπε στο CNN ότι η ενημέρωση της Πέμπτης ήταν ακριβώς αυτό για το οποίο ανησυχούσαν και τον παρακαλούσαν να μην δίνει τόσο μεγάλης διάρκειας συνεντεύξεις τύπου, καθώς κάποια στιγμή θα έλεγε κάτι τόσο παράδοξο.

Άλλοι στον Λευκό Οίκο πιστεύουν ότι η βαθμιαία κατάργηση των ενημερώσεων θα είναι ένα σημάδι από την Ουάσινγκτον ότι η χώρα επιστρέφει αργά στην κανονικότητα. Βλέπουν τις ενημερώσεις ως μέρος μιας εποχής κρίσης, την οποία ο Τραμπ θέλει απεγνωσμένα να δει να τελειώνει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM