Σάλος από τις δηλώσεις Τραμπ για «ενέσεις με απολυμαντικό» - Για «μέθοδο αυτοκτονίας» προειδοποιούν ειδικοί

Σάλος από τις δηλώσεις Τραμπ για «ενέσεις με απολυμαντικό» - Για «μέθοδο αυτοκτονίας» προειδοποιούν ειδικοί Facebook Twitter
EPA
0

Την οργισμένη αντίδραση της επιστημονικής, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για «ενέσεις με απολυμαντικό» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. 

«Ένεση» με «απολυμαντικό» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού; Χθεσινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν θλίψη στη διεθνή κοινότητα και πολλοί ειδικοί κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι επιδεικνύει «ανευθυνότητα» όταν κάνει αυτή την «επικίνδυνη» υπόδειξη. «Βλέπω πως το απολυμαντικό τον σκοτώνει (τον κορωνοϊό) σ' ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει άραγε ένα μέσο να κάνουμε κάτι τέτοιο με μια ένεση στο εσωτερικό ή σαν έναν καθαρισμό;», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την πανδημία.

«Όπως βλέπετε, διεισδύει στους πνεύμονες και έχει τεράστιο αποτέλεσμα, θα ήταν συνεπώς ενδιαφέρον να το ελέγξουμε. Θα πρέπει να απευθυνθούμε στους γιατρούς γι' αυτό, αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρον», συνέχισε.

Κατακραυγή από επιστήμονες και εταιρείες

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την κατακραυγή των επιστημόνων, ενώ η εταιρεία Reckitt Benkiser, κατασκευάστρια των προϊόντων Lysol and Dettol, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει σήμερα ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα (μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού)».

«Αυτή η ιδέα της ένεσης στο σώμα ή της κατάποσης οποιουδήποτε καθαριστικού προϊόντος είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη», δήλωσε στο δίκτυο NBC ο δρ Βιν Γκούπτα, ειδικός στη δημόσια υγεία με ειδίκευση ως πνευμονολόγος και εντατικολόγος. «Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως από τους ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν», συνέχισε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί γιατροί και επιστήμονες στιγμάτισαν τις δηλώσεις του Τραμπ. «Κατά τον ίδιο τρόπο, η αυτοπυρπόληση θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική», ειρωνεύθηκε το γαλλικό ερευνητικό κέντρο Marseille Immunopole, υπογραμμίζοντας πως οι μέθοδοι που προτείνονται από τον Αμερικανό πρόεδρο «θα σκότωναν τον ιό και τους ασθενείς!».

«Σταματήστε να μεταδίδετε αυτές τις συνεντεύξεις Τύπου για τον κορωνοϊό. Βάζουν σε κίνδυνο ζωές. Και παρακαλώ μην πιείτε ούτε κάνετε ένεση με απολυμαντικό», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Ουόλτερ Σάουμπ, πρώην διευθυντής του ομοσπονδιακού γραφείου που είναι αρμόδιο για θέματα δεοντολογίας (OGE) επί Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι συνεντεύξεις Τύπου του Τραμπ είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Μποϊκοτάρετε την προπαγάνδα. Ακούτε τους ειδικούς. Και, σας παρακαλώ, μην πιείτε απολυμαντικό», έγραψε επίσης στο Twitter ο Ρόμπερτ Ράιχ, ο πρώην υπουργός Εργασίας του δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Εκτός από το απολυμαντικό, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επίσης για «τις υπεριώδεις» ή «ένα πολύ ισχυρό φως» που θα μπορούσαμε να ρίξουμε «στο εσωτερικό του σώματος» για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάρα πολλοί χρήστες επισήμαναν την έκδηλη ενόχληση της δρος Ντέμπορα Μπιρξ, μέλους της ομάδας κρίσης του Λευκού Οίκου για τον ιό, στη διάρκεια των δηλώσεων του προέδρου.

Ο Λευκός Οίκος, επιχειρώντας να αποκρούσει την κατακραυγή στράφηκε κατά των ΜΜΕ. «Ο πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένως πως οι Αμερικανοί οφείλουν να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους σχετικά με τις θεραπείες», υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι. «Μπορείτε να βασιστείτε στα Μέσα όταν θέλετε με ανευθυνότητα να αποσπάσετε λόγια του προέδρου από το εννοιολογικό τους πλαίσιο και να δημοσιεύσετε αρνητικά πρωτοσέλιδα», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM