Τραμπ: Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας

Τραμπ: Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, στηρίζοντας επί της ουσίας τον Χουάν Γκουαϊδό που κάλεσε τον στρατό να ανατρέψει τον Μαδούρο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του», έγραψε στο Twitter ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, κάλεσε τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει «κάθε ενδεχόμενο». 


Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν αναγνωρίζει ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό. Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους.


«Ο πρόεδρος (Τραμπ) θέλει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον Γκουαϊδό. Αυτό είναι ακόμη εφικτό, αν ικανός αριθμός στελεχών του καθεστώτος αποφασίσουν να στηρίξουν την αντιπολίτευση», είπε.


Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ προειδοποίησε ταυτόχρονα τη Ρωσία να μην αναμιχθεί στην περιοχή ενώ κατηγόρησε την Κούβα ότι στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο. Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Καράκας «και άλλα πράγματα τα οποία δεν θα συζητήσω».

«Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα βυθιστούν σε μια δικτατορία από την οποία υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «θαρραλέα» την προσπάθεια του Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Μαδούρο.

Επέμεινε όμως ότι «δεν πρόκειται για πραξικόπημα» – δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τον Γκουαϊδό νόμιμο πρόεδρο – και σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM