Επιβληθείτε στους διαδηλωτές αλλιώς θα μοιάζετε με ηλίθιους, ήταν το μήνυμα Τραμπ στους «αδύναμους» όπως είπε κυβερνήτες, με αφορμή τις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέπληξε τους κυβερνήτες των πολιτειών, όπου έχουν ξεσπάσει αναταραχές μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, για την αδύναμη ανταπόκρισή τους στις διαμαρτυρίες, αποκαλώντας τους διαδηλωτές «τρομοκράτες» και απαιτώντας «την τιμωρία τους».

 

Προειδοποίησε δε τους κυβερνήτες πως θα μοιάζουν με «ηλίθιους» εάν δεν διατάξουν τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις διαδηλωτών.

 

Κατά τη διάρκεια ιδιωτικής τηλεδιάσκεψη, ήχος της οποίας αποκτήθηκε από τους The New York Times, ο Τραμπ ξεκίνησε τη συνομιλία με μια θυμωμένη πρόταση.

 

 

«Πρέπει να κυριαρχήσετε. Εάν δεν επιβληθείτε, σπαταλάτε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν και εσείς θα μοιάζετε με ηλίθιους» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

 

«Όταν κάποιος ρίχνει πέτρες είναι σαν να πυροβολεί με όπλο» φέρεται να είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο των New York Times. «Πρέπει να υπάρξει τιμωρία».

 

«Πρέπει να συλλάβετε ανθρώπους, να τους εντοπίσετε και να τους βάλετε φυλακή για 10 χρόνια και (μετά) δεν θα ξαναδείτε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα» συνέχισε.

 

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν έχει απευθυνθεί στο έθνος από τότε που ξεκίνησαν οι αναταραχές, είπε ότι έβαλε τον «Γενικό Αρχηγό του Προσωπικού» στο στρατηγό Mark A. Milley, «υπεύθυνο» του θέματος, αλλά δεν διευκρίνισε αμέσως τι σημαίνει αυτό ή εάν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να εξουδετερώσει τη βία στις διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

 

Επικαλούμενος τηλεοπτικά πλάνα βίας και λεηλασιών, ο Τραμπ αποκάλεσε τους ανθρώπους που διέπραξαν αυτές τις πράξεις «σκουπίδια» και απαίτησε από τους κυβερνήτες: «Γιατί δεν ασκείτε ποινικές διώξεις;» 

 

Σε σχόλια, που σπάνια ακούγονται από Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τους New York Times, ο τραμπ φέρεται να παρακίνησε τους κυβερνήτες να μην είναι «πολύ προσεκτικοί».

 

Μάλιστα, σε ένα τηλεφώνημα που υποτίθεται ότι είχε αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, ο Τραμπ προτίμησε να το κάνει ο ίδιος.

 

Μιλώντας στον κυβερνήτη της Μινεσότα είπε ότι η πόλη «έχει γίνει περίγελος σε όλον τον κόσμο».

 

Ο κυβερνήτης της Τιμ Γουόλς, είπε σε συνέντευξη Τύπου αργότερα ότι του απάντησε πως «Κανείς δεν γελάει εδώ. Πονάμε, κλαίμε. Είδαμε έναν άνδρα να χάνει τη ζωή του.».

 

Πρόσθεσε δε ότι μιλώντας στον Τραμπ του δήλωσε πως μια στάση επίδειξης δύναμης είναι εξίσου μη βιώσιμη στρατιωτικά και επίσης μη βιώσιμη κοινωνικά, γιατί είναι «σε αντίθεση με το πώς ζούμε.»

 

Με πληροφορίες των New York Times