Τραμπ: Η Γερουσία απέρριψε πρόταση να ελεγχθεί η εξουσία του, αν διατάξει νέες επιχειρήσεις στο Ιράν

Τραμπ: Η Γερουσία απέρριψε πρόταση να ελεγχθεί η εξουσία του, αν διατάξει νέες επιχειρήσεις στο Ιράν Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την πρόταση, να ελεγχθεί η εξουσία του Τραμπ στην περίπτωση που διατάξει νέες επιχειρήσεις στο Ιράν.

Η ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικάνους ομοσπονδιακή Γερουσία απέρριψε την Παρασκευή 27 Ιουνίου το ψήφισμα που εισήγαγαν οι Δημοκρατικοί, το οποίο θα εμπόδισε τον Τραμπ να διατάξει νέα χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον του Ιράν χωρίς πράσινο φως του Κογκρέσου. 

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε τα ΜΜΕ που άφησαν να εννοηθεί, ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν 30 δισ. δολάρια για να αποκτήσει μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα το Ιράν.

Με 53 ψήφους κατά και 47 υπέρ, η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε το ψήφισμα σχετικά με τις εξουσίες ως προς την κήρυξη πολέμου, που επανέφερε στην τάξη τον πρόεδρο Τραμπ και προέβλεπε πως θα χρειαζόταν έγκριση του Κογκρέσου για να διαταχθούν νέες εχθροπραξίες εναντίον του Ιράν.

Διεθνή μέσα σημειώνουν, ότι ο γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν των Δημοκρατικών, τάχθηκε κατά.

Ο επίσης Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν, που αποτελεί και βασικό εισηγητής του ψηφίσματος, επιχειρεί για χρόνια να επαναβεβαιώσει την εξουσία του Κογκρέσου να κηρύσσει πόλεμο.

Ο κ. Κέιν θύμισε πως το εγχείρημά του είχε σκοπό να υπογραμμίσει ότι το αμερικανικό Σύνταγμα αναγνωρίζει στο Κογκρέσο, όχι στον πρόεδρο, το δικαίωμα κήρυξης πολέμου και να απαιτήσει οποιαδήποτε εχθροπραξία εναντίον του Ιράν να εγκριθεί ρητώς, είτε με κήρυξη πολέμου ή άδεια για τη χρήση στρατιωτικής βίας, από το ομοσπονδιακό κεφάλαιο.

«Αν θεωρείτε πως ο πρόεδρος θα έπρεπε να είχε έλθει στο Κογκρέσο, είτε αν είσαστε υπέρ είτε αν είσαστε κατά του πολέμου με το Ιράν, θα υποστηρίξετε» το ψήφισμα, «θα υποστηρίξετε το Σύνταγμα, που άντεξε τη δοκιμασία του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κέιν πριν από την ψηφοφορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗ FACEBOOK

Διεθνή / Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Άρχισε η δίκη «σταθμός» - Έδωσε την ίδια απάντηση πάνω από 12 φορές

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΑΒΑΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διεθνή / Ισπανία: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, εν μέσω κρίσης καυσίμων και απορριμμάτων στην Αβάνα

Στην Αβάνα, η έλλειψη πετρελαίου έχει αρχίσει να παραλύει ακόμη και την αποκομιδή απορριμμάτων, με τους δρόμους να γεμίζουν σκουπίδια και τις αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα
THE LIFO TEAM