Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί: Κάθε ρήγμα γύρω από τη Σμύρνη μπορεί να δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ

Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί: Κάθε ρήγμα γύρω από τη Σμύρνη μπορεί να δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ Facebook Twitter
0

O ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες της Τουρκίας προειδοποιούν για τα ρήγματα που ενδέχεται να προκαλέσουν σεισμούς, το μέγεθος που αυτοί μπορεί να έχουν, αλλά ταυτόχρονα με κάθε τους τοποθέτηση ζητούν θωράκιση των πόλεων της χώρας.

Ο διάσημος γεωλόγος, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και ειδικός επί των σεισμών στην Τουρκία, καθηγητής Νατζί Γκιορούρ, βρέθηκε στη Σμύρνη, για το συνέδριο «Σεισμοί και ανθεκτικές πόλεις» στο Κέντρο Τέχνης Ahmet Adnan Saygun.

Στις αρχικές του τοποθετήσεις επί της κατάστασης αναφορικά με τους σεισμούς και την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, ο καθηγητής είπε: «Οι σεισμοί συμβαίνουν σε αυτή την περιοχή για περίπου 13,6 εκατομμύρια χρόνια και αναμφίβολα θα συνεχιστούν για εκατομμύρια ακόμη. Έχουμε εδάφη σε μια τέτοια γεωγραφία». 

«Σχεδόν το 90% της γης μας έχει κοπεί από ζωντανά ρήγματα. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Πόσο μεγάλος, πώς και πότε προκαλεί σεισμό το καθένα; Πού και πώς επηρεάζει; Ποια θα ήταν η ένταση του σεισμού στην περιοχή αυτή; Όλα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά αυτών των ρηγμάτων. Δεν έχει να κάνει με τις δομές μας. Η δυναμική κάτω από τη γη δεν γνωρίζει ποιος ζει στη γη. Δεν ξέρει σπίτια», είπε ο διάσημος γεωεπιστήμων.

«Η Σμύρνη είναι πόλη σεισμογενής. Σεισμοί 6-7 Ρίχτερ σημειώθηκαν μεταξύ 175-1864 μ.Χ. Υπάρχουν πολλές πηγές σεισμών στη Σμύρνη και ιδιαίτερα πολλά ρήγματα στη χερσόνησο της Ερυθραίας. Υπάρχουν ρήγματα γύρω από τη Μαγνησία και το Αϊδίνιο. Κάθε ρήγμα που παρατηρείται εδώ μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ ή περισσότερο και να παραλύσει τη Σμύρνη», είπε.

Σεισμός στην Τουρκία: Γιατί κινδυνεύουν πολλά κτήρια στη Σμύρνη

«Αφού προσδιορίσουμε την ανάλυση ρηγμάτων, πρέπει να δούμε την τοπογραφία της Σμύρνης. Κάποια μέρη στη Σμύρνη είναι ψηλά, κάποια μέρη είναι πεδιάδες ή λάκκοι. Επισημαίνεται ότι τα ψηλότερα σημεία είναι πιο ανθεκτικά στους σεισμούς. Διάφορα πανεπιστήμια έχουν μελετήσει τη γεωλογία της Σμύρνης. Τα αποθέματα νερού κάτω από τη Σμύρνη, που ονομάζονται «υδρογεωλογία», είναι αυτά που μας δημιουργούν προβλήματα. Εάν υπάρχει νερό κάτω από το έδαφος, υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Δρόμοι, κτίρια και υπερκατασκευές χτισμένα σε αργιλώδη, υδαρή εδάφη είναι καταδικασμένα να καταρρεύσουν σε σεισμό», είπε ο Γκιορούρ αναλύοντας την απειλή για τη Σμύρνη.

Επίθεση για τους 50.000 νεκρούς από σεισμούς στην Τουρκία

Προχωρώντας στην ανάλυσή του έψεξε με πλήρη ειλικρίνεια τους διοικούντες την Αλεξαδρέττα και την Αντιόχεια (μέλη του κόμματος Ερντογάν) για τις παρανομίες, τις αδιαφορίες και την εγκληματική οικιστική αμνηστία που αποτέλεσαν αιτία τόσων νεκρών και τόσων κατεδαφισμένων κτηρίων στους δίδυμους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

«Μια αντισεισμική πόλη σημαίνει μια πόλη που επιβιώνει από τον σεισμό με ελάχιστες ζημιές όταν πρόκειται», δήλωσε ο καθηγητής Γκιορούρ και προέθεσε: «Σε κάθε μεγάλο σεισμό, υπάρχουν κάποιες ζημιές στις πόλεις, αλλά αν αυτές οι ζημιές φτάσουν σε επίπεδα καταστροφής, είναι δικό μας λάθος. Αυτό είναι ντροπή για εμάς. Δεν μπορούμε να χάνουμε 10.000, 50.000 σε κάθε μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Δεν είναι ωραίο να βλέπεις μια χώρα να θάβει 10.000 με 50.000 ανθρώπους ως αποτέλεσμα σεισμού. Ντρέπομαι. Αν μια χώρα θάψει τόσους ανθρώπους σε μια νύχτα λόγω ενός μεγάλου σεισμού, αυτή η χώρα είναι μια σάπια χώρα, μια διεφθαρμένη χώρα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους σεισμούς. Μπορούμε όμως να κάνουμε τις πόλεις μέρη ανθεκτικά στους σεισμούς με τη σημερινή επιστήμη και τεχνολογία. Έχουμε τα πάντα για να το κάνουμε αυτό. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η βούληση της πολιτικής, το καθήκον της εποπτείας και του ελέγχου του λαού. Εάν ο λαός μας δεν το απαιτήσει και δεν επιβάλει την πολιτική, ο πολιτικός δεν θα το κάνει από μόνος του. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα του σεισμού· διαφορετικά, θα πεταχτούμε στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας» είπε ο δρ. Γκιορούρ.

Ο τρόπος διοίκησης και η δομή στη διαχείριση πόλεων πρέπει να αλλάξει

Ο καθηγητής είπε ότι οι μελέτες μικροζώνης είναι ένα παρασκεύασμα που γίνεται στη Σμύρνη: «Για να γίνει μια ανθεκτική πόλη, η διαχείριση της πόλης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της μικροζωνοποίησης. Η διαχείριση της πόλης και η δομή της διαχείρισης της πόλης πρέπει να αλλάξει. Θα εκπαιδεύσετε τον λαό της Σμύρνης. Αν ο λαός της Σμύρνης δεν μάθει οτι προέχει η αντίσταση στον σεισμό, δεν θα κάνετε τη Σμύρνη μια πόλη αντισεισμική. Οι άνθρωποι της Σμύρνης να μη χτίσουν 30 παράνομους ορόφους. Μπορεί να συμβεί. Το κάνουν αυτό ασυνείδητα και παίρνουν στον λαιμό τους ακόμα κι αυτούς που μένουν κάτω από τα παράνομα πατώματα. Όλοι οι πολιτικοί πιστεύουν ότι αν ντύσουμε το κτηριακό απόθεμα με το όνομα αστική μεταμόρφωση, θα είμαστε έτοιμοι για σεισμό. Νομίζουν ότι η αστική μεταμόρφωση μπορεί να γίνει μόνο με το υπάρχον κτηριακό απόθεμα. Εάν το κάνετε, θα εξάγετε το πρόβλημα του σεισμού στις μελλοντικές γενιές. Για αυτό, όλα τα στοιχεία της πόλης πρέπει να είναι αντισεισμικά· δεν μπορεί να γίνει μόνο με τα υπάρχοντα κτήρια», είπε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ