Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί για τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: «Συσσωρεύεται ένταση»

Τουρκος σεισμολόγος προειδοποιεί για τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: «Συσσωρεύεται ένταση» Facebook Twitter
Ο καθηγητής γεωφυσικής Νατζί Γκιορούρ / φωτ.: Χ
0

Σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκάλας Συκαμνιάς στη Λέσβο και της Άσσου στις ακτές της Τουρκίας.

Επισήμως, το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε εγγύτερα στις ακτές της Λέσβου, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 14,6 χιλιόμετρα και το μέγεθος να καταχωρείται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ το Καντίλι της Τουρκίας τον καταχώρησε στα 5,3 Ρίχτερ.

Ο σεισμός θορύβησε τους επιστήμονες της περιοχής, με τον εκ των επιφανέστερων σεισμολόγων της Τουρκίας, καθηγητή γεωφυσικής δρ. Νατζί Γκιορούρ, να δηλώνει ότι ο σεισμός έλαβε χώρα στη Ζώνη Ρηγμάτων του Αδραμυττίου, που βρίσκεται στο νότιο κλάδο της Ζώνης Ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας. Ο Γκιορούρ υπενθύμισε ότι η περιοχή βίωσε ιστορικά σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1944 και επέστησε την προσοχή στις περιοχές του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου.

Ο Γκιορούρ, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Έγινε σεισμός 5,3 Ρίχτερ στον κόλπο του Αδραμυττίου, στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Ζώνη του ρήγματος του Αδραμυττίου. Αυτή η ζώνη ρήγματος αντιπροσωπεύει το νότιο κλάδο της ζώνης ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας. Ένας τρομακτικός σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε σε αυτόν τον κόλπο το 1944. «Η περιοχή του Μαρμαρά και το βόρειο Αιγαίο γενικά συσσωρεύουν ένταση», είπε.

Ο κόλπος του Αδραμυττίου, που βρίσκεται σε μια γεωλογικά ενεργή γραμμή ρήγματος, είναι μια περιοχή που έχει βιώσει μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς στο παρελθόν. Στον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 1944, 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 275 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Περισσότερα από 2200 κτίρια υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

Ο καθηγητής δρ. Σουκρού Ερσόι έκανε σημαντικές δηλώσεις μετά τον σεισμό: «Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ είναι ένας πολύ αξιοσημείωτος σεισμός. Διότι αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 30 σεισμούς 4 Ρίχτερ. Όσον αφορά την περιοχή, είναι γύρω από το Αϊβαλί. Αυτός είναι ο κόλπος του Αδραμυττίου, ένας από τους όρμους που άνοιξε ως αποτέλεσμα σεισμού. Επομένως, υπάρχουν ρήγματα κατά μήκος της βόρειας ακτής αυτού του κόλπου. Εδώ, για παράδειγμα, για να δώσουμε ιστορικά παραδείγματα, έγινε ένας πολύ σημαντικός σεισμός το 1944. Νομίζω ότι ήταν 6,8 Ρίχτερ. Πέρα από αυτό, με τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Άσσου, δεν θυμάμαι την ακριβή χρονιά, αλλά πριν από 3-5 χρόνια, σημειώθηκαν και σημαντικοί σεισμοί. Υπάρχουν σημαντικοί σεισμοί σε αυτή την περιοχή, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλα τα μέρη από τα βόρεια προς τα Δαρδανέλια (Τσανάκκαλε). Βορειότερα, για παράδειγμα, έγινε ένας σεισμός το 1953. Έγινε ο σεισμός στη Manya το 1964. Επομένως, οι σεισμοί εδώ δεν μας εκπλήσσουν. Είναι μια από τις σημαντικές περιοχές με σεισμική δραστηριότητα. Αυτή η περιοχή έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Όταν μιλάμε για τον Μάρμαρα, μιλάμε για την ύπαρξη και τη σεισμικότητα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που διέρχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM