Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας για την κοινή διακήρυξη της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου προδίδει η οργισμένη ανακοίνωση με την οποία αντέδρασε σε αυτή την εξέλιξη. 

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση εξαπολύει πυρά κατά της Αθήνας, της Λευκωσίας, αλλά και του Καΐρου, ενώ διαμηνύει για μία ακόμη φορά ότι καμία πρωτοβουλία στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα έχει επιτυχία χωρίς την εμπλοκή της Άγκυρας. 

 

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την κοινή διακήρυξη μία νέα ένδειξη «των εχθρικών πολιτικών της Ελλάδας και της Κύπρου» απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. 

 

«Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή είναι μία ένδειξη ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αντιληφθεί την πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

 

«Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι επιτυχής χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση. 

 

Ακόμη, η Άγκυρα σχολιάζει ότι υποστηρίζει τα ενεργειακά πρότζεκτ που θα ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, αλλά αυτά δεν θα πρέπει «να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων». 

 

Σε αντίθεση με την κοινή διακήρυξη, συνεχίζει η ανακοίνωση, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι «μαξιμαλιστικοί και παράνομοι ισχυρισμοί» της Αθήνας και της Λευκωσίας για τα θαλάσσια σύνορα και το γεγονός ότι «αγνοούν» τους Τουρκοκύπριους. 

 

«Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

 

Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρεται και στη Λιβύη. «Είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της ότι αυτές οι χώρες, που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης υποστηρίζοντας παράνομες οργανώσεις, τώρα στοχεύουν στο μνημόνιο κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.