Τουρκία: «Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος χάθηκε η ευκαιρία για ειρήνη με τους Κούρδους μαχητές» εκτιμά ο Ντεμιρτάς

Τουρκία: «Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος χάθηκε η ευκαιρία για ειρήνη με τους Κούρδους μαχητές» εκτιμά ο Ντεμιρτάς Facebook Twitter
0

«Μια ευκαιρία για αναβίωση της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας με τους κούρδους αντάρτες έχει χαθεί, καθώς ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται το εθνικιστικό αίσθημα προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα» δηλώνει σε ο επικεφαλής της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάς. 


Ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αναφέρει πως τα διατάγματα που εκδίδονται στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τα οποία περιλαμβάνουν διώξεις χιλιάδων ανθρώπων που θεωρούνται ως ύποπτοι για συνωμοσία στο πραξικόπημα, μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ευρύτερη αντιπολίτευση.

Την απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησε μια σύντομη ανάπαυλα στη βία στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, της οποίας αιχμή του δόρατος αποτέλεσε κάποτε ο Ερντογάν, το 2015. Ούτε το κράτος αλλά ούτε και το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εμφανίζονται έτοιμα να εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση προς όφελος της ειρήνης, είπε ο Ντεμιρτάς.


«Δεν έχουμε δει θετικές ενδείξεις από καμία πλευρά ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία για επίλυση», σημειώνει ο Ντεμιρτάς.


Εισαγγελείς προωθούν τις υποθέσεις εναντίον βουλευτών του HDP για δηλώσεις που έχουν κάνει μετά την άσκηση πιέσεων από τον Ερντογάν τον Μάιο ώστε να χάσουν την κοινοβουλευτική ασυλία τους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα ο Ντεμιρτάς έλαβε 12 νέες κλητεύσεις.


«Η άρση της ασυλίας θα πρέπει να εξεταστεί αφού αντιμετωπίσουμε την απειλή πραξικοπήματος και τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου», τονίζει και υπογραμμίζει πως θεωρεί πως οι διώξεις είναι μια στρατηγική για την εκδίωξη του HDP από το κοινοβούλιο και την εξασφάλιση περισσότερων εδρών για το κυβερνών κόμμα AK.

«Ανησυχούμε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο κατά της πραγματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εκείνων που δεν βρίσκονται στο κίνημα του Γκιουλέν», λέει μεταξύ άλλων ο Ντεμιρτάς προσθέτοντας πως είναι «εξαιρετικά ύποπτο» ότι περίπου 100 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση ή πρόκειται να συλληφθούν.

Υπό κράτηση έχουν τεθεί επίσης περίπου 10.000 στρατιώτες, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχίες για κενό ασφαλείας καθώς η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πολεμά εναντίον του PKK αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική Συρία.

«Ο Ερντογάν παρείχε συστηματικά πολιτική υποστήριξη στους στρατηγούς που τροφοδότησαν αυτόν τον πόλεμο», καταλήγει ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM