Τουρκία: Μέλος του ΑΚΡ ανάμεσα στους συλληφθέντες για την επίθεση στον Κιλιτσντάρογλου

Τουρκία: Μέλος του ΑΚΡ ανάμεσα στους συλληφθέντες για την επίθεση στον Κιλιτσντάρογλου Facebook Twitter
0

Ένα μέλος του ΑΚΡ βρίσκεται ανάμεσα στους εννιά συλληφθέντες για την επίθεση σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιτσντάρογλου, 70 ετών, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) δέχθηκε χθες στην Άγκυρα επίθεση από το πλήθος στην κηδεία ενός στρατιώτη που είχε σκοτωθεί στις μάχες εναντίον Κούρδων ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Φυγαδεύτηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα παρακείμενο σπίτι.

Το CHP κέρδισε στις 31 Μαρτίου τις δημοτικές εκλογές στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, καταφέροντας πλήγμα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμοσυντηρητικό) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βίντεο του συμβάντος που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου να δέχεται επίθεση από ένα εχθρικό πλήθος. Έγινε viral στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #KilicdarogluYalnizDegildir (ο Κιλιτσντάρογλου δεν είναι μόνος του).

Ο κύριος ύποπτος συνελήφθη στο Σιβριχισάρ, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Άγκυρας και οδηγήθηκε στη συνοικία Τσουμπούκ της πρωτεύουσας όπου συνέβησαν τα γεγονότα, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το AKP ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι πρόκειται για τον Οσμάν Σαριγκούν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέλος του που βρίσκεται υπό πειθαρχική έρευνα για να διαγραφεί από το κόμμα.

«Διεξάγεται έρευνα για το συμβάν», έγραψε στο τουίτερ ο Ερντογάν.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας και τρόμου. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να πλήξει την ειρήνη στην Τουρκία.»

Άλλοι οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε δήλωσή του μετά το περιστατικό μπροστά από τα γραφεία του CHP, ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως η επίθεση είχε στόχο την ενότητα της Τουρκίας.

«Οι επιτιθέμενοι δεν έχουν σεβασμό για τον μάρτυρα», τον νεκρό στρατιώτη, δήλωσε ο αρχηγός του CHP ενώπιον περίπου χιλίων υποστηρικτών του κόμματος.

«Δεν είναι αληθινοί μουσουλμάνοι.»

Το CHP κατέστησε υπεύθυνο για το συμβάν τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επειδή είχε δώσει εντολή το 2018 στους κυβερνήτες να μην επιτρέπουν σε μέλη του CHP να συμμετέχουν στις κηδείες «μαρτύρων».

Λίγο μετά την επίθεση, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επίθεση.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Κιλιτισντάρογλου και το CHP ότι υποστηρίζουν το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το AKP κατέθεσε προσφυγή στις εκλογικές αρχές ζητώντας την επανάληψη της ψηφοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα»

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM