Τουρκία: Εγκαταλείπουν οι Γερμανοί τουρίστες - Ακριβότερα κατά 36% ξενοδοχεία και εστιατόρια

Τουρκία: Εγκαταλείπουν οι Γερμανοί τουρίστες - Ακριβότερα κατά 36% ξενοδοχεία και εστιατόρια Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Η Τουρκία υπήρξε για χρόνια κορυφαίος προορισμός διακοπών για τους Γερμανούς τουρίστες. Όμως, αυτό αλλάζει ραγδαία. Η σημαντική αύξηση τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια οδηγεί πολλούς να αναθεωρήσουν τις φετινές τους επιλογές.

Σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία ερευνών Travel Data + Analytics, οι κρατήσεις από τη Γερμανία προς τα νότια παράλια της Τουρκίας για τη φετινή θερινή περίοδο έχουν μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2023.

Τα επίσημα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK) δείχνουν αύξηση 36% στις τιμές καταλυμάτων και εστίασης τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με τις αυξήσεις να επηρεάζουν περιοχές από τη Μεσόγειο έως την Κωνσταντινούπολη.

Η μείωση της τουριστικής ζήτησης εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλους κλάδους, όπως η εστίαση, οι μεταφορές και το λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την Katrin Pasvantis, ειδικό εξωτερικού εμπορίου στον οργανισμό Germany Trade & Invest (GTAI).

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ παρείχε ως πρόσφατα ένα οικονομικό πλεονέκτημα στους ξένους επισκέπτες. Ωστόσο, η παρατεταμένη χαμηλότοκη πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η αύξηση του πληθωρισμού έχουν εξανεμίσει αυτό το όφελος. Παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (σήμερα στο 46%), ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός — με τα επίσημα στοιχεία να τον τοποθετούν στο 35% τον Ιούνιο και ανεξάρτητες εκτιμήσεις, όπως της ENAG, να μιλούν για σχεδόν διπλάσιο ποσοστό. Ως αποτέλεσμα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις τιμολογούν πλέον σε ευρώ, καθιστώντας τις διακοπές στην Τουρκία λιγότερο συμφέρουσες για τους ξένους τουρίστες.

Η πρόσφατη πολιτική ένταση, όπως η υπόθεση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και υποψηφίου προέδρου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, προκαλεί επιπλέον αβεβαιότητα, επηρεάζοντας την ισοτιμία της λίρας και τη διεθνή εμπιστοσύνη.

Η Commerzbank, μέσω της αναλύτριας Antje Praefcke, εκφράζει αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τη λίρα με επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα. Παρά τη ρητορική για "οικονομία χωρίς επιτόκια", ο ίδιος ο Ερντογάν συνεχίζει να αποφεύγει επώδυνες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Παρόλο που ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ανέλαβε με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Η έλλειψη προβλεψιμότητας οδηγεί και γερμανικές επιχειρήσεις να κρατούν στάση αναμονής όσον αφορά επενδύσεις στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τόσο τον τουρισμό όσο και την οικονομική δραστηριότητα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Από «πασιφίστρια» η Ιαπωνία γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Διεθνή / Ιαπωνία: Από ειρηνευτική δύναμη γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Η συμφωνία Αυστραλίας-Mitsubishi ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για φρεγάτες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής πώληση ιαπωνικού οπλικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Ο Σέργκει Μοσούνωφ εξαγοράζει τη Fabergé έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Η Φαμπερζέ των αυτοκρατορικών αυγών περνά στα χέρια του Σέργκει Μοσούνωφ έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Ο επιχειρηματίας Σέργκει Μοσούνωφ απέκτησε το διάσημο brand Φαμπερζέ, γνωστό για τα πολυτελή κοσμήματα και τα περίφημα αυγά, σε μια συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων, συνεχίζοντας την κληρονομιά της εμβληματικής μάρκας
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Διαμάχη μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών για την εισβολή στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Διαμάχη μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών για την εισβολή στη Γάζα

Η απόφαση του Ισραήλ να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς πλήρη κατοχή αποκαλύπτει τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και των στρατιωτικών ηγετών, σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου
LIFO NEWSROOM