Την περασμένη σεζόν οι τουρίστες από την Τουρκία, έκαναν αναρτήσεις εξυμνώντας τον «καλό και φτηνό φαΐ» που έβρισκαν στην Ελλάδα.
Οι παροχές στα τουριστικά θέρετρα που επιλέγουν οι Τούρκοι είναι αυτό που πιθανότατα ψάχνουν, καθώς οι αναρτήσεις εξυμνούσαν την απλότητα της Ελλάδας που ανεπιτήδευτα προσφέρει χωρίς να ζητά υπέρογκα ποσά όπως, σε αντιδιαστολή, γίνεται στην Τουρκία, όπου τα τουριστικά θέρετρα με βασικές παροχές ή παροχές που βαφτίζονται «lux» χωρίς να είναι ζητά ποσά που αντιστοιχούν σε πεντάστερα θέρετρα ακόμα και για οικογενειακούς προορισμούς, ξεχνώντας ότι η βάση είναι ο Τούρκος τουρίστας και στοχεύοντας στη μία φορά που θα πετύχουν κάποιον πλούσιο Ρώσο ή Άραβα.
Τι κι αν οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες προειδοποιούσαν για ένα «μη βιώσιμο 2025» όταν πωλείται ένα λαχματζούν 30 ευρώ. Οι φωνές τους δεν εισακούγονταν, με απότοκο να ξεκινήσουν φωνές οι οποίες προσπαθούσαν να δυσφημήσουν τον τουρισμό της Ελλάδας με στόχο να φανεί καλύτερος ο συγκεκριμένος τομέας της Τουρκίας. Μειωμένες κρατήσεις επικράτησαν τον Ιούλιο και ακόμα μεγαλύτερη πτώση για τον Αύγουστο, με απολύσεις υπαλλήλων και κλειστά μαγαζιά.
Φέτος ήδη για το Μπαϊράμι, μέσα στις πρώτες δύο μέρες του περασμένου Σαββατοκύριακου, πάνω από 5.000 Τούρκοι επέλεξαν να κάνουν το ταξίδι στην Ελλάδα, ρίχνοντας πόρτα ξανά στον τουρκικό τουριστικό τομέα.
Τα πράγματα όμως δεν δείχνουν να αλλάζουν, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες σε μία παραλία στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), ζητείται 225 ευρώ ανά άτομο. Κι αυτό μόνο για να μπεις στην παραλία. Γιατί όταν καταφέρεις να διαθέσεις αυτό το ποσό, υπάρχει μία ελάχιστη κατανάλωση που ανέρχεται, προς ώρας, στις 5.500 λίρες Τουρκίας. Το «προς ώρας» γράφεται διότι όπως μας εξήγησαν, οι τιμές τείνουν να αυξάνονται, όσο φτάνουν στην περιοχή οι Άραβες και οι Βρετανοί τουρίστες.
Πόσο κοστίζει το φαγητό στην Κω
Τούρκοι τουρίστες που ταξίδεψαν στην Κω κάνουν αναρτήσεις για το φαγητό, θέλοντας να δώσουν έναν σαφή οδηγό στους συμπατριώτες τους. Γράφει γνωστή ιστοσελίδα που ασχολείται με τουριστικά και οικονομικά θέματα:
«Οι τιμές εδώ συγκρίνονται εύκολα με τις τιμές στην Τουρκία. Στα εστιατόρια της Κω, τα οποία σερβίρουν ελληνική κουζίνα και θαλασσινά φαίνεται η διαφορά. Τα ορεκτικά που προσφέρονται ως αρχή έχουν τιμές που κυμαίνονται από 5 - 15 ευρώ ανά ορεκτικό. Μεταξύ των ορεκτικών είναι ποικιλίες όπως καλαμάρι, χταπόδι, ποικιλίες τυριών, τηγανητό τυρί Σαγανάκι, ορεκτικά από λαχανικά. Για παράδειγμα, το καλαμάρι πωλείται γύρω στα 12 ευρώ (500 λίρες). Οι τηγανιτές πατάτες, από την άλλη πλευρά, πωλούνται στη ζώνη 4-6 ευρώ (180-270 λίρες) σύμφωνα με ποικιλίες που περιέχουν. Η φέτα σερβίρεται γύρω στα 5 ευρώ. Ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το χταπόδι πωλήθηκε από 9,5 ευρώ (425 λίρες) στο εστιατόριο στο οποίο καθίσαμε. Στο λιμάνι της Κω, τα χάμπουργκερ πωλούνται από 13 ευρώ έως (580 λίρες) κατά μέσο όρο. Προσφέρονται σαλάτες γύρω στα 8-9 ευρώ και σαλάτες που περιέχουν θαλασσινά όπως χταπόδι, μύδια ή ψάρια με τιμή 16-17 ευρώ (720-760 λίρες). «Τα κύρια πιάτα έχουν εύρος τιμών 15-25 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του φαγητού. Το πιάτο γαρίδας σερβίρεται από 20 ευρώ (895 λίρες) στο εστιατόριο στο οποίο πήγαμε. Για πιάτο με γαρίδες, μύδια και καλαμάρια, πρέπει να καταβληθούν 21 ευρώ (940 λίρες). Στα εστιατόρια, τα πιάτα κοτόπουλου πωλούνται κατά μέσο όρο 16 ευρώ, οι ποικιλίες μπριζόλας πωλούνται για 21-22 ευρώ και ψάρια. Φυσικά, οι τιμές αυτών των πιάτων γύρω από το λιμάνι της Κω μπορεί να διαφέρουν κατά 1-2 ευρώ ανάλογα με το εστιατόριο».