Τουρκία: 103 απόστρατοι ναύαρχοι επικρίνουν τον Ερντογάν -«Ανακοίνωση που θυμίζει πραξικόπημα» λέει η κυβέρνηση

Τουρκία: 103 απόστρατοι ναύαρχοι επικρίνουν τον Ερντογάν -«Ανακοίνωση που θυμίζει πραξικόπημα» λέει η κυβέρνηση Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Εξελίξεις έχει πυροδοτήσει στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες η ανακοίνωση που εξέδωσαν 103 απόστρατοι ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού, επικρίνοντας την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Στην επιστολή που εξέδωσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ναύαρχοι στρέφονται κατά της κυβέρνησης για τη στάση της αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ, ενώ την κατηγορούν για προσπάθεια ισλαμοποίησης των ενόπλων δυνάμεων.

 

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι η Τουρκία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, που θα απειλούν την εθνική ασφάλεια, αν επιδιώξει αλλαγή της Συνθήκης. Η Συνθήκη του Μοντρέ, που υπεγράφη το 1936, έδωσε στην Τουρκία τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και της επέστρεψε τη στρατικοποίησή τους.

 

Η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι άνοιξε έρευνα αναφορικά με αυτή την ανακοίνωση και τους συντάκτες της. Ήδη, η ανακοίνωση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και κάποιοι κάνουν λόγο για κείμενο που «θυμίζει πραξικόπημα».

 

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, τόνισε: «Στις 15 Ιουλίου αυτό το έθνος έδειξε σε όλους πώς νίκησε τους συνωμότες πραξικοπηματίες. Να ξέρετε ποια είναι η θέση σας».

 


Σε ανάλογο ύφος ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν (AKP), Ομέρ Τσελίκ. «Είναι απαράδεκτο ότι κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι δημοσίευσαν μια ανακοίνωση με μέθοδο και στιλ που θυμίζει άσχημα γεγονότα του παρελθόντος», σχολίασε.

 

Για ανακοίνωση που θυμίζει πραξικόπημα έκανε λόγο ο Μουσταφά Σεντόπ, πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου. «Στις 15 Ιουλίου το ηρωικό έθνος μας δεν έθαψε μόνο τους συνωμότες πραξικοπηματίες του FETO αλλά και όλους τους λάτρεις πραξικοπήματος που ξέρουμε ότι τρέφονται από την ίδια πηγή. Η ανακοίνωση θυμίζει πραξικόπημα», επεσήμανε.

 

«Είναι τιμή να φοράς τη στολή των ενόπλων δυνάμεων. Είμαστε πάντα ευγνώμονες σε εκείνους που είναι πιστά αφοσιωμένοι στη δημοκρατία, το κράτος και το έθνος, που δεν χρησιμοποιούν τους βαθμούς και τις στολές τους ως πολιτικό εργαλείο», τόνισε από την πλευρά του στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM
YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM