Τούνμπεργκ σε Μέρκελ: Δείξε θάρρος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής- Συνάντηση στο Βερολίνο

Τούνμπεργκ σε Μέρκελ: Δείξε θάρρος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής- Συνάντηση στο Βερολίνο Facebook Twitter
EPA
0

Την Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλες νεαρές ακτιβίστριες υποδέχθηκε την Πέμπτη στην καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ.

Η 17χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια, μαζί με την 24χρονη Γερμανίδα Λουίσα Νουμπάουερ και τις 19χρονες Βελγίδες Ανούνα ντε Βέβερ και Αντελαΐντ Σαρλιέ είχαν ζητήσει τη συνάντηση με την Μέρκελ, η οποία και αποδέχθηκε το αίτημά τους.

Η Τούνμπεργκ κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο να είναι γενναία στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στη συζήτηση, που διήρκεσε 90 λεπτά, ζήτησε από την Μέρκελ να αντιμετωπίσει τις εκπομπές άνθρακα με τα ίδια επείγοντα και δραστικά μέτρα που οι ηγέτες επέβαλλαν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Τούνμπεργκ σε Μέρκελ: Δείξε θάρρος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής- Συνάντηση στο Βερολίνο Facebook Twitter
Η Μέρκελ υποδέχθηκε στην καγκελαρία 4 νεαρές ακτιβίστριες (EPA)

«Θέλουμε οι ηγέτες να είναι αρκετά γενναίοι ώστε να σκεφτούν μακροπρόθεσμα. Θέλουμε να αναλάβουν ευθύνες και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση ως μία κρίση», δήλωσε η Τούνμπεργκ μετά τη συνάντηση.

Σημειώνοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ, σημείωσε ότι η Μέρκελ «έχει τεράστια ευθύνη, αλλά και τεράστια ευκαιρία να βοηθήσει την Ένωση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα».

Η Άνγκελα Μέρκελ και οι ακτιβίστριες συμφώνησαν πως «η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια παγκόσμια πρόκληση την οποία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίσουν οι βιομηχανικές χώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τούνμπεργκ σε Μέρκελ: Δείξε θάρρος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής- Συνάντηση στο Βερολίνο Facebook Twitter
Οι 4 νεαρές ακτιβίστριες που συναντήθηκαν με την Άνγκελα Μέρκελ (EPA)

«Είμαι έκπληκτη που μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό τόσο γρήγορα», παραδέχθηκε η Τούνμπρεγκ αναφερόμενη στη γρήγορη θετική ανταπόκριση της Μέρκελ στο αίτημά τους για συνάντηση. Παράλληλα, η 17χρονη σημείωσε ότι εκτιμά το γεγονός πως είχαν στη διάθεσή τους 1,5 ώρα. «Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μια συζήτηση σε βάθος», ανέφερε η Τούνμπεργκ.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν με την καγκελάριο τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά και την απροθυμία των κυβερνήσεων για άμεση αποφασιστική δράση. «Είμαστε σε έναν κύκλο, στον οποίο όλοι κατηγορούν τους άλλους επειδή κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Οπότε, κανένας δεν κάνει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τούνμπεργκ.

 

Οι νεαρές ακτιβίστριες κατήγγειλαν την αδράνεια των πολιτικών και σε επιστολή τους που δημοσίευσαν την Τετάρτη το Spiegel και ο Guardian.

«Σε ό,τι αφορά τη δράση, είμαστε ακόμη σε κατάσταση άρνησης. Η κλιματική και οικολογική κρίση ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ως κρίση», ανέφεραν μεταξύ άλλων. Η συνάντηση με την Μέρκελ έγινε δύο χρόνια μετά την έναρξη των μαθητικών κινητοποιήσεων για την κλιματική αλλαγή, που ενέπνευσε η Τούνμπεργκ. Όμως, στην επιστολή οι ακτιβίστριες τόνιζαν ότι «έχουμε χάσει άλλα δύο κρίσιμα χρόνια εξαιτίας της πολιτικής αδράνειας».

Με πληροφορίες από Guardian, AFP, AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ