Την έντονη ανησυχία του για τη χρήση χημικών όπλων στο Ιντλίμπ εκφράζει ο ΟΑΧΟ

Την έντονη ανησυχία του για τη χρήση χημικών όπλων στο Ιντλίμπ εκφράζει ο ΟΑΧΟ Facebook Twitter
0

Την έντονη ανησυχία του για την επίθεση με χημικά σε ένα προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 58 άνθρωποι και άλλοι 170 τραυματίστηκαν εξέφρασε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ο ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι «ανησυχεί έντονα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα» που σημειώθηκε στο Χαν Σεϊχούν, μια περιοχή στα νότια της επαρχίας του Ιντλίμπ». Προς το παρόν ο Οργανισμός «συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες από όλες τις διαθέσιμες πηγές» και θα ανακοινώσει στη συνέχεια τα συμπεράσματά του.

Ιατρικές πηγές από το Χαν Σεϊχούν, τις οποίες επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφεραν ότι τα θύματα παρουσίαζαν λιποθυμική τάση, έκαναν εμετό ή είχαν αφρούς στο στόμα. Μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον 11 παιδιά.

«Ο ΟΑΧΟ καταδικάζει κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο Οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, έχει αναλάβει επίσης να ερευνήσει παρόμοιες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2013.

Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις με τοξικά αέρια που διαπράχθηκαν από τις αρχές του έτους. Εξετάζει επίσης «περισσότερες από 20» καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει διαπιστώσει ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και το 2015 και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας το 2015.

Η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στον πόλεμο που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 310.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM