ΤΙΜΕ: Γιατί η αγάπη του Ερντογάν για την Οθωμανική Αυτοκρατορία θα πρέπει να ανησυχεί όλον τον κόσμο

ΤΙΜΕ: Γιατί η αγάπη του Ερντογάν για την Οθωμανική Αυτοκρατορία θα πρέπει να ανησυχεί όλον τον κόσμο Facebook Twitter
Το περιοδικό TIME αναλύει σε άρθρο του γιατί η αγάπη του Τούρκου Προέδρου για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα πρέπει να ανησυχεί (EPA)
0

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιόρτασε το Ισλαμικό Νέο Έτος ατάραχος, γράφει το περιοδικό ΤΙΜΕ.

Ο αρθρογράφος Alan Mikhail, καθηγητής ιστορίας και επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η αγάπη του Ερντογάν για την Οθωμανική Αυτοκρατορία θα πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο.

«Ξεκίνησε από τη μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετέτρεψε μια άλλη πρώην βυζαντινή εκκλησία, την εκκλησία της Χώρας του 4ου αιώνα, μια από τις παλαιότερες βυζαντινές δομές της Κωνσταντινούπολης. Την επομένη ανακοίνωσε το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό ακολούθησε μια άλλη πρόσφατη ανακάλυψη πεδίων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Και οι δύο αυτές περιοχές αποτελούν αμφιλεγόμενες ζώνες διεθνούς ανταγωνισμού μεταξύ των δυνάμεων γύρω από αυτές τις θάλασσες. Αργότερα εκείνη την εβδομάδα καλωσόρισε μια αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Άγκυρα, όπου εξέφρασε την υποστήριξή της στους Παλαιστινίους μετά την πρόσφατη ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ.» αναφέρει το κείμενο του περιοδικού TIME.

«Όλες αυτές οι κινήσεις προβάλλουν το όραμα του Ερντογάν για την Ισλαμική δύναμη στον κόσμο. Η υπεράσπιση του Ισλάμ συμβαδίζει με την εξασφάλιση φυσικών πόρων και την επιβολή της εξουσίας της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Ταιριάζει επίσης με την εγχώρια καταστολή. Με το Ισλαμικό Νέο Έτος ο Ερντογάν άσκησε ακόμα πιο έντονες πιέσεις στην ελευθερία των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και εξέτασε το ενδεχόμενο να αποτραβήξει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011, μια συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεσμεύει τις χώρες να προστατεύουν τις γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία. Οι δημοκρατικοί λαοί στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο πρέπει να ανησυχούν.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις προσπάθειες του Ερντογάν να «αναστήσει» την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή να προβληθεί ως σουλτάνος» συνεχίζει το TIME.

«Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Αλλά για να κατανοήσουμε την πολιτική ατζέντα και τον ορίζοντα του Ερντογάν πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι για το ποιος Οθωμανός σουλτάνος προσπαθεί να είναι ο Ερντογάν. Η απάντηση είναι ο ένατος σουλτάνος της αυτοκρατορίας, ο Σελίμ Α'.

Ο Σελίμ πέθανε πριν από 500 χρόνια το 1520. Κατά τη δική του θητεία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία μεγάλωσε από μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη σε μια τεράστια παγκόσμια αυτοκρατορία.

Για τον Ερντογάν, αυτός ο σουλτάνος, που έδρασε πριν από μισή χιλιετία, εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του. Ο Σελίμ λειτουργεί για τον Ερντογάν, ως μία μορφή από το παρελθόν με συμβολική χρήση στο παρόν.

Ο Σελίμ προσφέρει ένα πρότυπο για την Τουρκία: να γίνει μια παγκόσμια πολιτική και οικονομική δύναμη, με επιρροή από την Ουάσινγκτον μέχρι στο Πεκίνο, συνθλίβοντας τους ξένους και τους εγχώριους αμφισβητίες.

Βοηθά επίσης τον Ερντογάν να κάνει την παρουσίασή του για το Ισλάμ ως πολιτιστική και πολιτική πηγή δύναμης, ένα ζωτικό συστατικό της δόξας του οθωμανικού παρελθόντος, το οποίο επιδιώκει να μιμηθεί στη σύγχρονη Τουρκία ενάντια στην κυρίαρχη ελίτ κοσμικότητα.

Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την προσέγγιση αυτή του Ερντογάν στο όραμα του Σελίμ, που αφορά στην τουρκική πολιτική δύναμη. Αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό παράδειγμα ισχυρής πολιτικής, που οδήγησε σε πολέμους, στην απόπειρα εξόντωσης των θρησκευτικών μειονοτήτων και το μονοπώλιο των παγκόσμιων οικονομικών πόρων.

Εκτός από τις προσπάθειές του να μονοπωλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Τουρκία, σήμερα λαμβάνει τη μορφή των ξένων στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ερντογάν στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, έχει «κυνηγήσει» τη σιιτική κοινότητα της Τουρκίας, τους Κούρδους, τους διανοούμενους, τους χριστιανούς, τους δημοσιογράφους, τις γυναίκες και τους αριστερούς. Ο Ερντογάν καλλιεργεί τη δική του σουνιτική θρησκευτικότητα για να τοποθετήσει το Ισλάμ στο επίκεντρο της εσωτερικής ατζέντας της Τουρκίας, σημειώνει το άρθρο.

«Ο Ερντογάν αντιπροσωπεύει μια πολιτική λογική του μηδενικού αθροίσματος σε έναν άτυπο διαγωνισμό που βάζει την Τουρκία εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν για τον έλεγχο της περιοχής και για την διεκδίκηση της παγκόσμιας ισλαμικής ηγεσίας.

Ο Ερντογάν θαυμάζει τον Σελίμ επειδή έκανε δυνατή την τουρκική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1517 έως το τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Οθωμανική Αυτοκρατορία διατήρησε το γεωγραφικό σχήμα που κέρδισε ο Σελίμ, κυριαρχώντας στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Το 1517, οι Οθωμανοί νίκησαν τον σημαντικό αντίπαλό τους στην περιοχή, την αυτοκρατορία των Μαμελούκων, με έδρα το Κάιρο, καταλαμβάνοντας όλη την επικράτειά της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αυτό υπερδιπλασίασε το μέγεθος της αυτοκρατορίας. Αυτή η έκρηξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή, τη μετέτρεψε στην κορυφαία στρατιωτική και πολιτική δύναμη της περιοχής και ένα από τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου.

Οι Οθωμανοί ελέγχουν πλέον ολόκληρο το ανατολικό μισό της Μεσογείου και έτσι κυριάρχησαν στις σημαντικότερες εμπορικές διαδρομές του πλανήτη, μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και δια θαλάσσης, μέσω του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Τουρκική Δημοκρατία κληρονόμησε μεγάλο μέρος αυτής της εξουσίας, μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας και την άνοδο της δημοκρατίας το 1923.

Ενώ κάθε σύγχρονος Τούρκος κυβερνήτης απομακρύνθηκε από την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ισλάμ, σε μία προσπάθεια να προβάλει ένα πιο «δυτικό», «κοσμικό» και «μοντέρνο» πρόσωπο για τη δημοκρατία, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος που έχει αγκαλιάσει ενεργά το οθωμανικό παρελθόν και την ισλαμική κληρονομιά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Και εδώ ο Σελίμ Α' αποδεικνύεται το κλειδί για την εικόνα της ηγεσίας του Ερντογάν. Ο Σελίμ έκανε την Οθωμανική Αυτοκρατορία πλειοψηφικό μουσουλμανικό κράτος για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά από διακόσια χρόνια, όπου ο βασικός πληθυσμός ήταν κατά κύριο λόγο Έλληνες Ορθόδοξοι.

Με αυτήν τη νίκη, ο Σελίμ έγινε ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που κυβερνά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, τις πιο ιερές πόλεις του Ισλάμ, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του χαλίφη και παγιώνοντας τα παγκόσμια ισλαμικά διαπιστευτήρια της αυτοκρατορίας του.

Εάν ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός που ήταν και σουλτάνος και χαλίφης, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος δημοκρατικός ηγέτης που ισχυρίζεται ότι κατέχει και τους δύο τίτλους.

Ο Ερντογάν κλίνει δημόσια προς τη συμβολική πολιτική του Σελίμ στην Τουρκία. Η πιο εντυπωσιακή του πράξη ήταν να δώσει το όνομα του Σελίμ στην τρίτη γέφυρα που κατασκευάστηκε πρόσφατα πάνω από το διάσημο Στενό του Βοσπόρου.

Ο Ερντογάν έχει επίσης διαθέσει τεράστιους πόρους για τον τάφο του Σελίμ και άλλα μνημεία που είναι αφιερωμένα στον σουλτάνο. Αφού κέρδισε το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017, που επέκτεινε σε μεγάλο βαθμό τις εξουσίες του - μια διαδικασία που λεηλατήθηκε από παρατυπίες - ο Ερντογάν έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στον τάφο του Σελίμ.

Σκηνοθετημένο σαν ένα είδος προσκυνήματος, εκεί ο Ερντογάν επέστρεψε στον μακρόχρονο κυρίαρχο το καφτάνι και του τουρμπάνι του, που είχαν κλαπεί χρόνια πριν. Αυτή η απίστευτη πρώτη πράξη, αφού κέρδισε το δημοψήφισμα που του έδωσε σχεδόν απεριόριστη εξουσία, κατέστησε σαφές ποιος είναι το πρότυπο του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν και οι συνάδελφοί του στο ισλαμικό κόμμα περιγράφουν τακτικά τους εαυτούς τους ως «εγγόνια» των Οθωμανών. Σε αυτήν την πολύ έντονη γενεαλογία, ο Ερντογάν παρακάμπτει σκόπιμα μια γενιά - αυτή των δημοκρατικών πατέρων της Τουρκίας από το 1923 - για να περάσει πίσω στο χρόνο, που οι Οθωμανοί κυβέρνησαν τον κόσμο με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τουρκικής σουνιτικής πολιτικής, στην εποχή του Σελίμ, όταν με πολέμους και εγχώρια καταστολή οδήγησαν στον πλούτο και την εδαφική κυριαρχία.

Η αναβίωση ενός πολιτικού προγράμματος παρόμοιου με εκείνο του Σελίμ είναι μια επικίνδυνη προοπτική για την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο.

Για να γίνει η Τουρκία οθωμανική, απαιτεί και πάλι το είδος της βίας και της λογοκρισίας, που ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει.

Το καθολικό μάθημα εδώ είναι, ότι οι εκκλήσεις για επιστροφή σε αυτό το μεγαλείο, «αγκαλιάζουν» επιλεκτικά αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες, μπερδεύει την ιστορία και αυξάνει το μίσος και τον διαχωρισμό» καταλήγει το άρθρο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM