Μία δωδεκάχρονη στην Αγγλία θα κινηθεί νομικά κατά του TikTok καθώς υποστηρίζει πως η δημοφιλής πλατφόρμα χρησιμοποιεί δεδομένα παιδιών παράνομα.   

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, δικαστήριο αποφάσισε πως το κορίτσι μπορεί να διατηρήσει την ανωνυμία του σε περίπτωση που η υπόθεση προχωρήσει. Η κίνηση υποστηρίζεται από την Anne Longfield, επίτροπο για το Παιδί στην Αγγλία. Η ίδια πιστεύει πως το TikTok παραβίασε τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δεδομένων.

 

H πλατφόρμα αναφέρει πως διαθέτει «ισχυρές πολιτικές» για την προστασία των παιδιών και δεν επιτρέπει σε άτομα κάτω των δεκατριών ετών να ανοίξουν λογαριασμό. Η Longfield πιστεύει πως η υπόθεση θα οδηγήσει σε περισσότερα προστατευτικά μέτρα για τους κάτω των 16 που χρησιμοποιούν το TikTok στην Αγγλία, ίσως και πέρα από τη χώρα. Παράλληλα υποστηρίζει πως η εφαρμογή συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των παιδιών για να ενισχύσει τον αλγόριθμο από τον οποίο προκύπτουν οι προτάσεις για τα βίντεο.

 

H Longfield εξέφρασε την ελπίδα πως το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα εκδώσει εντολή με την οποία η πλατφόρμα θα είναι υποχρεωμένη να διαγράψει τα δεδομένα των παιδιών. Ωστόσο, στο επίκεντρο της προκαταρκτικής ακρόασης βρέθηκε το αν η δωδεκάχρονη θα μπορούσε να προσφύγει ανώνυμα.

 

Ο δικαστής Mark Warby έκρινε πως το κορίτσι κινδυνεύει με διαδικτυακό εκφοβισμό από άλλα παιδιά και χρήστες του TikTok αν αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Παράλληλα είπε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «εχθρικές αντιδράσεις από influencers που μπορεί να αισθανθούν ότι απειλείται το στάτους τους ή τα κέρδη τους». Η Longfield περιμένει να ολοκληρωθεί μία υπόθεση προστασίας δεδομένων κατά της Google πριν αποφασίσει εάν τελικά θα υποβάλει μήνυση στο TikTok.

 

Σημειώνεται πως το 2019, επιβλήθηκε στο TikTok πρόστιμο 5.7 εκατομμυρίων δολαρίων, από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, για τον τρόπο που χειρίζεται τα δεδομένα των παιδιών. Παρόμοιο πρόστιμο επιβλήθηκε φέτος και από τη Ν. Κορέα 

 

Σε ανακοίνωσή του, το TikTok αναφέρει πως η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες και πως διαθέτει σκληρές πολιτικές, διαδικασίας και τεχνολογία ώστε να προστατεύει όλους τους χρήστες και ιδιαίτερα τους νεότερους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πλατφόρμα έμαθε για την υπόθεση μόλις χθες «και προς το παρόν εξετάζει τις επιπτώσεις της». 

 

Σύμφωνα με τους όρους της πλατφόρμας απαγορεύεται η συμμετοχή σε άτομα κάτω των 13. Σε όλους τους χρήστες ζητείται η ηλικία τους πριν ανοίξουν λογαριασμό. Οι λογαριασμοί ατόμων που είναι νεότερα από το όριο αυτό διαγράφονται. 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr