Τιγκράι: Συλλήψεις μελών του ΟΗΕ «για τρομοκρατία» - Καταγγελίες για σεξουαλική βία κατά γυναικών

Τιγκράι: Συλλήψεις μελών του ΟΗΕ «για τρομοκρατία» - Καταγγελίες για σεξουαλική βία κατά γυναικών Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Τουλάχιστον 16 ντόπιοι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών συνελήφθησαν στην Αντίς Αμπέμπα, ανέφερε ο Οργανισμός και εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο οποίος επικαλέστηκε λόγους «συμμετοχής σε τρομοκρατία». 

Όλοι οι συλληφθέντες είναι από την επαρχία Τιγκράι, ανέφερε εργαζόμενος σε καθεστώς ανωνυμίας στο Associated Press. 


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν δόθηκαν εξηγήσεις για τις συλλήψεις - οι οποίες ωστόσο είναι αυξημένες στην αιθιοπική πρωτεύουσα μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην εμπόλεμη χώρα- κάνοντας λόγο για κρατήσεις με μόνο κριτήριο την εθνοτική καταγωγή των συλληφθέντων. 


Ο επικεφαλής της Αιθιοπικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση, δήλωσε χθες ότι έχει λάβει εκατοντάδες αναφορές για συλλήψεις μελών της φυλής Τιγκράι στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Η αστυνομία αρνείται ότι συλλαμβάνει πρόσωπα βάσει της φυλής στην οποία ανήκουν, εξηγώντας ότι στόχος της είναι μόνο υποστηρικτές του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF).

Καταγγελίες για σεξουαλική βία κατά γυναικών 

Η “πολιορκία” της επαρχίας Τιγκράι από τον στρατό της Αιθιοπίας εμποδίζει τις γυναίκες θύματα βιασμού στη διάρκεια του πολέμου να έχουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η δημοσίευση αυτής της έκθεσης συμπίπτει χρονικά με μια άλλη της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία αντάρτες από το Τιγκράι βίασαν, χτύπησαν και έκλεψαν πολλές γυναίκες τον Αύγουστο στην επαρχία Αμχάρα, όπου έχει επεκταθεί τους τελευταίους μήνες ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Αιθιοπία.

Βασιζόμενο στις μαρτυρίες θυμάτων, ηλικίας 6 με 80 ετών, το HRW κατηγορεί και τις δύο πλευρές -τους αντάρτες και τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας- για γενικευμένη σεξουαλική βία και για σκόπιμη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων.


Η σύγκρουση στο Τιγκράι, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και εκτοπιστεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια άλλοι, χαρακτηρίζεται από καταγγελίες για ωμότητες εναντίον των αμάχων από τους μαχητές και των δύο πλευρών.

Η σύγκρουση στο Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και αναζωπυρώθηκε φέτος τον Ιούνιο.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, είχε κηρύξει τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού επί των ανταρτών μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Τιγκράι, με στόχο την ανατροπή των τοπικών αρχών που πρόσκεινται στο TPLF.

Όμως τον Ιούνιο οι αντάρτες ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Μάλιστα συνέχισαν την προέλασή τους προς τις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ