Τι συνέβη το βράδυ στο Λονδίνο: Το χρονικό της επίθεσης

Τι συνέβη το βράδυ στο Λονδίνο: Το χρονικό της επίθεσης Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός και δέκα έχουν τραυματιστεί αφού ένα όχημα έπεσε, σκοπίμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω σε πεζούς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο βορειοανατολικό Λονδίνο κοντά σε ένα τέμενος.

 

Το νοικιασμένο μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε μια ομάδα πεζών που έφευγαν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ μετά το τέλος της προσευχής, λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βρετανίας, ενώ η επίθεση σημειώνεται στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

 

«Ένας άνδρας κηρύχθηκε νεκρός στο σημείο» της επίθεσης και «οκτώ τραυματίες έχουν διακομιστεί σε διαφορετικά νοσοκομεία», ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία ερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Δύο ακόμη ελαφρά τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.

 

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι ο 48χρονος οδηγός του μικρού φορτηγού ακινητοποιήθηκε από τους περαστικούς και συνελήφθη.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως «μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια» και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Cobra σήμερα το πρωί.

 

Η Μέι έκανε λόγο για ένα «φρικτό συμβάν» και πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες, τους συγγενείς και τους διασώστες επί τόπου».

 

Η αστυνομία έλαβε μια κλήση λίγο μετά τις 00:20 (τοπική ώρα, 02:20 ώρα Ελλάδας).

 

Σύμφωνα με πολλές μουσουλμανικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας (MCB), το συμβάν σημειώθηκε κοντά σε ένα τέμενος.

 

«Ενημερωθήκαμε ότι ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω στους πιστούς τη ώρα που έβγαιναν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ. Προσευχόμαστε για τα θύματα», έγραψε το MCB στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Ο Χαρούν Καν, επικεφαλής του Συμβουλίου, επιβεβαίωσε ότι το όχημα έπεσε «σκοπίμως» πάνω στους πιστούς που έβγαιναν από το τέμενος και σχολίασε ότι πρόκειται για «μια βίαιη εκδήλωση ισλαμοφοβίας». Ζήτησε μάλιστα να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τεμένη.

 

Και η μουσουλμανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Homme Cage κατήγγειλε «την αύξηση της ισλαμοφοβίας» και ζήτησε να επικρατήσει «ηρεμία».

 

Ο αυτόπτης μάρτυρας Άμπντουλ Ράχμαν δήλωσε ότι ο οδηγός του μικρού φορτηγού είπε ότι θέλει να σκοτώσει «μουσουλμάνους».

 

Ο Ράχμαν επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι χτύπησε τον 48χρονο και ότι και μαζί με άλλους να τον ακινητοποιήσουν.

«Όταν ο άνδρας βγήκε από το βαν ήθελε να διαφύγει, να τρέξει μακριά και έλεγε “θέλω να σκοτώσω μουσουλμάνους. Θέλω να σκοτώσω μουσουλμάνους».

 

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έχει στην κατοχή του το AFP φαίνονται τρεις άνθρωποι στο έδαφος, σε έναν από τους οποίους γίνονται προσπάθειες ανάνηψης.

 

Μετά την επίθεση μουσουλμάνοι προσεύχονταν στον δρόμο.

 

Το συμβάν σημειώθηκε την ώρα που επικρατεί ένα εύθραυστο κλίμα στη Βρετανία, έπειτα από τις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM