Θησαυροί άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών εκλάπησαν από το κάστρο Αρουντέλ στη Βρετανία, λίγες ημέρες αφότου άνοιξε ξανά για το κοινό. 

 

Μια σειρά από «αναντικατάστατα» χρυσά κομπολόγια που κρατούσε η Μαρία Α΄ της Σκωτίας στην εκτέλεσή της το 1587, ήταν από τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το κάστρο στο δυτικό Σάσεξ. 


Όπως τόνισε εκπρόσωπος του Αρουντέλ «τα αντικείμενα ήταν ανεκτίμητης ιστορικής αξίας». 


Το μνημείο είχε ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μόλις την περασμένη Τρίτη. 

 

Το προσωπικό ενημερώθηκε για την κλοπή το βράδυ της Παρασκευής, όταν σήμανε ο συναγερμός. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε καταφθάσει στο σημείο η αστυνομία, αλλά οι δράστες είχαν γίνει καπνός. 

 

«Εκλάπησαν διάφορα αντικείμενα μεγάλης ιστορικίας αξίας. Αυτά περιλαμβάνουν το χρυσό κομποσκοίνι που κρατούσε η Μαρία η βασίλισσα της Σκωτίας στην εκτέλεσή της το 1587, διάφορα ποτήρια στέψης που δόθηκαν από εκείνη στον Ερλ Μάρσαλ, καθώς και άλλοι χρυσοί και αργυροί θησαυροί» ανέφερ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. 


«Το κομποσχοίνι ήταν μικρής αξίας ως μέταλλο, όμως ως κομμάτι της ιστορίας του οίκου των Στιούαρτ και της εθνικής κληρονομιάς, ήταν αναντικατάστατο» συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι δράστες ακολούθησαν την πορεία του κοινού, αφαιρόντας τα εντικείμενα από το σημείο όπου εκτίθεντο. 

 

Με πληροφορίες από BBC