«Θάνατος στους IDF» - Το σύνθημα του Bobby Vylan στο Glastonbury που προκάλεσε αντιδράσεις

«Θάνατος στους IDF» - Το σύνθημα του Bobby Vylan στο Glastonbury που προκάλεσε αντιδράσεις Facebook Twitter
Το Glastonbury δηλώνει «σοκαρισμένο» από τα συνθήματα του Bobby Vylan, «θάνατος, θάνατος στις IDF». Φωτογραφία / Yui Mok/PA Images via Getty Images
0

Βίντεο από το φεστιβάλ του Glastonbury με το σύνθημα του frontman των Bob Vylan, Bobby Vylan, «θάνατος στους IDF» έφερε μεγάλη αναστάτωση στο BBC, που μετέδιδε ζωντανά την performance τους, αλλά και στη διοργάνωση, που δηλώνει «σοκαρισμένη».

Η διοργάνωση του φεστιβάλ καταδίκασε το punk ντουέτο για χρήση «αποτρόπαιων αντισημιτικών συνθημάτων που στόχευαν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)». Το συγκρότημα κάλεσε τους χιλιάδες θεατές από το κοινό, που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, να συντονιστούν με τη φωνή του τραγουδιστή, καθώς ο ίδιος επαναλάμβανε «death to IDF», σε μια εμφάνιση που μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC.

Σε δήλωσή τους το πρωί της επομένης, Κυριακής 29 Ιουνίου, οι διοργανωτές ανέφεραν ότι τα συνθήματα του συγκροτήματος «ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια».

Εκπρόσωπός τους είπε: «Τα συνθήματά τους ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια και υπενθυμίζουμε επειγόντως σε όλους όσους εμπλέκονται στην παραγωγή του φεστιβάλ ότι δεν υπάρχει χώρος στο Glastonbury για τον αντισημιτισμό, τη ρητορική μίσους ή την υποκίνηση σε βία».

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ δήλωσαν, ότι τάσσονται κατά «κάθε μορφής πολέμου και τρομοκρατίας».

«Πάντα θα πιστεύουμε και θα αγωνιζόμαστε ενεργά για την ελπίδα, την ενότητα, την ειρήνη και την αγάπη. Με σχεδόν 4.000 εμφανίσεις στο Glastonbury 2025, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν καλλιτέχνες και ομιλητές στις σκηνές μας, με απόψεις που δεν συμμεριζόμαστε», προσθέτουν.

Αντιδράσεις από την ισραηλινή πρεσβεία, το BBC και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η πρεσβεία του Ισραήλ αντέδρασε επίσης, υποστηρίζοντας, ότι «ανησύχησε βαθιά από τη φλογερή και μισαλλόδοξη ρητορική» που καθοδηγήθηκε από το ραπ ντουέτο Bob Vylan στη σκηνή το Σάββατο.

Ο Γουές Στρίτινγκ, υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, καταδίκασε την εμφάνιση ως «αποτρόπαιη», αλλά δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι το Ισραήλ πρέπει να εξετάσει τη δική του συμπεριφορά.

«Ξέρετε, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο που θέτει η ισραηλινή πρεσβεία και το παίρνω σοβαρά. Μακάρι να έπαιρναν κι εκείνοι πιο σοβαρά τη βία των δικών τους πολιτών κατά των Παλαιστινίων», σχολίασε στο Sky News.

Εκπρόσωπος του BBC δήλωσε: «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Ορισμένα από τα σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια του σετ του Bob Vylan ήταν βαθιά προσβλητικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της ζωντανής μετάδοσης στο iPlayer, η οποία μετέδιδε ό,τι συνέβαινε στη σκηνή, εκδόθηκε προειδοποίηση στην οθόνη για "πολύ έντονη γλώσσα"».

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία, η αστυνομία αξιολογεί το υλικό από το live των Bob Vylan στο Glastonbury, για να αποφασίσει εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα. Οι διοργανωτές του Glastonbury δήλωσαν ότι ήταν «συγκλονισμένοι» από την performance.

Μετά το κύμα αντιδράσεων, υπήρξε παρέμβαση και από την υπουργό Πολιτισμού, Λίζα Νάντι, η οποία είχε σχετική συζήτηση με τον γενικό διευθυντή του BBC για το live των Bob Vylan.

Με πληροφορίες από BBC, Sky News, Telegraph

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τρισ. ευρώ σε κίνδυνο: Οι συντάξεις στην Ολλανδία απειλούν τις ευρωπαϊκές αγορές

Διεθνή / Δύο τρισ. ευρώ σε κίνδυνο: Οι συντάξεις στην Ολλανδία απειλούν τις ευρωπαϊκές αγορές

Η μεταρρύθμιση του ολλανδικού συνταξιοδοτικού συστήματος απειλεί να αναστατώσει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με 2 τρισ. ευρώ σε κίνδυνο και αβεβαιότητα για επενδυτές και τράπεζες
LIFO NEWSROOM
Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Διεθνή / Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ενώ η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες ξεκινούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική νηοπομπή για να σπάσουν τον αποκλεισμό
LIFO NEWSROOM
kamila-sexoualiki epithesi

Διεθνή / Όταν η βασίλισσα Καμίλα αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση ως μαθήτρια: «Τον χτύπησα με το παπούτσι στο ευαίσθητο σημείο»

Στο βιβλίο "Power and the Palace" αναφέρεται πως η βασίλισσα αποκάλυψε το γεγονός στον Μπόρις Τζόνσον κατά τη θητεία του ως δήμαρχος του Λονδίνου
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Διεθνή / Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην αμερικανική επικράτεια για ιατρική περίθαλψη, σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ή επιχειρηματικούς σκοπούς
LIFO NEWSROOM