Τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Facebook Twitter
EPA
0

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Καταλανοί κατέκλυσαν σήμερα το απόγευμα μια κεντρική αρτηρία της Βαρκελώνης για να γιορτάσουν την «Ντιάδα», την «εθνική γιορτή» της περιφέρειάς της Καταλονίας. 

Οι διαδηλωτές έδειξαν πως η ικανότητά κινητοποίησής τους παραμένει ανέπαφη μετά την αποτυχία της προσπάθειας απόσχισης τους από την Ισπανία και με εννέα πολιτικούς ηγέτες τους να παραμένουν ακόμη στη φυλακή.

Στις 17.14 ακριβώς, την ώρα που κατελήφθη η Βαρκελώνη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια θάλασσα από αυτονομιστικές σημαίες φωνάζοντας ρυθμικά «Ανεξαρτησία»! στη λεωφόρο Ντιαγκονάλ.

Η δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης έκανε λόγο για «περίπου ένα εκατομμύριο» συγκεντρωμένους, αριθμός παρόμοιος με την προηγούμενη χρονιά.

«Ζητάμε το δικαίωμά μας να γίνουμε κράτος, με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρότζερ Πουχόλ, παραγωγός ελαιολάδου.

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να παύσουν οι διώξεις εναντίον των αυτονομιστών ηγετών τους, που είτε έχουν φυλακιστεί είτε έφυγαν στο εξωτερικό. Δεκατρείς πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορούνται για εξέγερση και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 25 ετών.

«Ντρέπομαι, δεν υπάρχει άλλη λέξη. Είμαι αγανακτισμένος, δεν είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα πολιτικούς κρατούμενους», σχολίασε ένας αγρότης ο οποίος κατέβηκε στη συγκέντρωση με το τρακτέρ του, πάνω στο οποίο είχε τοποθετήσει δύο πλακάτ με τα συνθήματα "Δημοκρατία" και "Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους".

Η επέτειος της «Ντιάδα» χρησιμοποιείται από το 2012 από τους αυτονομιστές για να ζητήσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για το θέμα αυτό, που διενεργήθηκε τον Ιούλιο από ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο, το 46,7% των Καταλανών συμφωνεί με την ανεξαρτησία από την Ισπανία, αλλά το 44,9% διαφωνεί. Οι αυτονομιστές, που ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο, κέρδισαν τις εκλογές πέρσι τον Δεκέμβριο με ποσοστό 47,5%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM
Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM