Ταυτοποιήθηκε μέσω DNA μέλος πληρώματος από την αποστολή του 1845 στον Αρκτικό κύκλο

Ταυτοποιήθηκε μέλος πληρώματος μέσω DNA από την αποστολή του 1845 στον Αρκτικό Ωκεανό Facebook Twitter
DIANA TREPKOV
0

Ένα μέλος από το πλήρωμα του πλοίου που έκανε το ταξίδι στην Αρκτική το 1845, ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA με απόγονό του από τη Νότια Αφρική.

Οι έρευνες των επιστημόνων επιβεβαίωσαν ότι τα σκελετικά υπολείμματα, που ανακτήθηκαν από ένα νησί στον βόρειο Καναδά, ανήκουν στον Τζον Γκρέγκορι.

Ο Γκρέγκορι ήταν αξιωματικός της βρετανικής εξερευνητικής ομάδας του σερ Τζορτζ Φράνκλιν στην αποτυχημένη αποστολή για να χαρτογραφήσει το Βορειοδυτικό Πέρασμα στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος.

Η αποστολή ήταν μια καταστροφή, που έληξε με τον θάνατο και των 129 μελών του πληρώματος.

Όταν τα δύο πλοία της αποστολής - HMS Erebus και HMS Terror - παγιδεύτηκαν στον πάγο, το πλήρωμα χάθηκε στην παγωμένη Αρκτική.


Λίγα είναι γνωστά για το πλήρωμα και τη μοίρα τους, και η αποστολή έχει αποτελέσει έμπνευση για βιβλία και τηλεοπτικές σειρές με φανταστικές απεικονίσεις του αγώνα τους για επιβίωση.

Αλλά τώρα, με τη βοήθεια της γενετικής ανάλυσης, μια ομάδα ερευνητών από τρία καναδικά πανεπιστήμια έχουν σχηματίσει ένα κομμάτι του παζλ.


Δείγματα οστών και δοντιών από τα υπολείμματα του Τζον Γκρέγκορι ανακτήθηκαν από το νησί King William , στο Nunavut το 2013.

Έξι χρόνια αργότερα, ένας άντρας που ζούσε στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής δέχτηκε ένα αίτημα για δείγμα DNA από πιθανούς απογόνους ναυτικών της αποστολής του Φράνκλιν.

Με την υποψία ότι ενδεχομένως να έχει κάποια οικογενειακή σχέση με ένα μέλος του πληρώματος, ο 38χρονος Τζέισον Γκρέγκορι, έστειλε ένα κομμάτι ύφασμα στους ερευνητές.

Εκείνοι αποκάλυψαν ότι ο Τζον Γκρέγκορι ήταν ο προ-προ-προ-πάππους του 38χρονου.

«Η ταύτοποίηση του DNA ήταν «μια απίστευτη μέρα για την οικογένειά μας, καθώς και για όλους, όσοι ενδιαφέρονται για την αποτυχημένη αυτή αποστολή του Φράνκλιν», δήλωσε ο 38χρονος.

«Όλη η οικογένεια του Γκρέγκορι είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες σε ολόκληρη την ερευνητική ομάδα για την αφοσίωσή τους και τη σκληρή δουλειά τους, η οποία είναι τόσο κρίσιμη για να αποκωδικοποιήσει τα κομμάτια της ιστορίας που έχουν παγώσει εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Η έρευνα ρίχνει φως στα τελευταία χρόνια του προγόνου του. Έδειξε ότι επέζησε τρία χρόνια στο καθηλωμένο στον πάγο HMS Erebus, αλλά τελικά χάθηκε 75 χλμ. νότια στον κόλπο Erebus.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Watwrloo, το Πανεπιστήμιο Lakehead και το Πανεπιστήμιο Trent λένε ότι ο Γρέγκορι είναι το πρώτο μέλος της αποστολής που αναγνωρίστηκε θετικά μέσω του DNA.

Ο αξιωματικός ήταν ένα από τα 26 μέλη του πληρώματος, των οποίων τα λείψανα έχουν εντοπιστεί από εννέα αρχαιολογικούς χώρους στο βόρειο Καναδά.

«Η ανάλυση αυτών των υπολειμμάτων των οστών απέδωσε επίσης άλλες σημαντικές πληροφορίες, μεταξύ αυτών και της εκτιμώμενης ηλικίας κατά τον θάνατό τους, το ανάστημα και την κατάσταση της υγείας τους», δήλωσε η Anne Keenleyside, καθηγήτρια ανθρωπολογίας του Trent.

Πλέον η ερευνητική ομάδα ζητά να εμφανιστούν περισσότεροι πιθανοί απόγονοι.

Τι συνέβη στην αποστολή;

Το 1845, ο Σερ Τζον Φράνκλιν, αξιωματικός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, πήρε δύο πλοία και 129 άντρες προς τα Βορειοδυτικά Εδάφη σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει το Βορειοδυτικό Πέρασμα.

Εάν είχε χαρτογραφηθεί σωστά, η διαδρομή θα επέτρεπε στους ναυτικούς να ταξιδέψουν από τον Ατλαντικό προς τον Ειρηνικό μέσω του παγωμένου Αρκτικού κύκλου.

Η αποστολή μπήκε στην περιοχή της Αρκτικής το 1845, αλλά παγιδεύτηκε σε πάγο στο Nunavut, το βορειότερο έδαφος του Καναδά.

Τον Απρίλιο του 1848, 105 μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν τα παγιδευμένα πλοία τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγουν. Αλλά δεν υπήρξαν επιζώντες.

Η πρώτη αναζήτηση ξεκίνησε το 1848 και έκτοτε συνεχίστηκε από ερευνητικές ομάδες του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Ο έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές άρχισε να χρησιμοποιεί το σύνθημα «Θα έρθει ο Απρίλιος και τα πρόσωπα θα χαμογελάσουν»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Διεθνή / Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Το βασιλικό πρωτόκολλο επιτρέπει μόνο στους εκ γενετής γαλαζοαίματους να απονέμουν τιμητικές διακρίσεις - Η αλλαγή που μελετά το παλάτι για τις εξ αγχιστείας γαλαζοαίματες, Κέιτ Μίντλετον και βασίλισσα Καμίλα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ