Οι Ταλιμπάν «ερευνούν τους ισχυρισμούς» των ΗΠΑ περί δολοφονίας του αλ Ζαουάχρι

Ταλιμπάν: Εξετάζουν τους «ισχυρισμούς» των ΗΠΑ περί δολοφονίας του αλ Ζαουάχρι και σχεδιάζουν απάντηση Facebook Twitter
Μέλη των σωμάτων ασφαλείας των Ταλιμπάν φυλούν σκοπιά στη γειτονιά όπου αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι – Φωτ.: EPA/STRINGER
0

Οι Ταλιμπάν κάνουν έρευνα σχετικά με τον «ισχυρισμό» των ΗΠΑ περί δολοφονίας του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, κατά τη διάρκεια πυραυλικού χτυπήματος ακριβείας στην Καμπούλ.

Η δήλωση αυτή, που έγινε από ανώτερο αξιωματούχο, υποδηλώνει πως οι Ταλιμπάν αγνοούσαν την παρουσία του στο Αφγανιστάν, γράφει το Reuters. Η αμερικανική πλευρά, ωστόσο, φαίνεται να μην το πιστεύει. 

Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον τρομοκράτη καθώς βρισκόταν στο μπαλκόνι του οικήματός του την Κυριακή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χτήματα κατά της Αλ Κάιντα από τη δολοφονία του Όσαμα μπιν Λάντεν, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα εδώ και πάνω από μία δεκαετία. 

«Η κυβέρνηση και η ηγεσία δεν γνωρίζουν κάτι για όσα ισχυρίζονται (σ.σ. οι ΗΠΑ), δεν υπάρχει ίχνος εκεί» είπε ο Σουχαΐλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στον ΟΗΕ. 

«Τώρα, γίνεται έρευνα για να διαπιστώσουμε την αλήθεια όσον αφορά στον ισχυρισμό» συμπλήρωσε και προσέθεσε πως τα όποια αποτελέσματα να δημοσιοποιηθούν. 

Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει διατηρήσει στάση αναμονής όσον αφορά στην υπόθεση και δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του αλ Ζαουάχρι στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, γίνεται γνωστό από τρεις πηγές πως επικεφαλής τους φαίνεται πως είναι σε διαβουλεύσεις ώστε να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν στις ΗΠΑ. 

Η απάντηση τους αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς η ομάδα επιδιώκει διεθνή νομιμότητα και πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα κεφάλαια, μετά την ήττα της, υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ, κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο.

Ο Ζαουάχρι, Αιγύπτιος γιατρός, θεωρούνταν το δεξί χέρι του Μπιν Λάντεν και είχε εμπλακεί στο χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. 

Η παρουσία του στο Αφγανιστάν δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο είχε λάβει άσυλο από τους Ταλιμπάν, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τη συμφωνία που συνήφθη με τις ΗΠΑ το 2020 σχετικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη χώρα. 

Ο Σαχίν επεσήμανε πως το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν - αυτό το όνομα χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν για τη χώρα και την κυβέρνησή τους - παραμένει δεσμευμένο στη συμφωνία. 

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε πως οι Ταλιμπάν «παραβίασαν κατάφωρα» τη συμφωνία φιλοξενώντας και παρέχοντας καταφύγιο στον Ζαουαχίρι.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM