Ταϊλάνδη: Ποινή «ρεκόρ» για προσβολή της μοναρχίας- Γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 43 ετών

Ταϊλάνδη: Ποινή «ρεκόρ» για προσβολή της μοναρχίας- Γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 43 ετών Facebook Twitter
Η Anchan καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 43 ετών και 6 μηνών (Πηγή φωτό EPA)
0

Μία γυναίκα στην Ταϊλάνδη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 43 ετών και 6 μηνών για προσβολή της μοναρχίας, ποινή που θεωρείται ότι είναι η πιο αυστηρή που έχει επιβληθεί ποτέ στη χώρα με βάση τον νόμο κατά της προσβολής του βασιλιά.

Η γυναίκα, πρώην δημόσιος υπάλληλος περίπου 60 ετών, βρέθηκε κατηγορούμενη για τη δημοσίευση ηχητικών στο Facebook και το YouTube, τα οποία περιελάμβαναν σχόλια που θεωρήθηκαν επικριτικά για τη μοναρχία, σύμφωνα με την οργάνωση Thai Lawyers for Human Rights.

Αρχικά ανακοινώθηκε κάθειρξη 87 ετών, αλλά η ποινή της μειώθηκε στο μισό επειδή δήλωσε ένοχη. Σύμφωνα με τον αμφιλεγόμενο νόμο οποιοσδήποτε «δυσφημεί, προσβάλει ή απειλή τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο του θρόνου ή τον αντιβασιλέα» μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 3 έως 15 ετών για κάθε κατηγορία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η γυναίκα- της οποίας έγινε γνωστό μόνο το μικρό της όνομα, Anchan- κρίθηκε ένοχη για 29 κατηγορίες παραβίασης του συγκεκριμένου νόμου.

Η περιπέτεια της Anchan ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, αλλά η ποινή «ρεκόρ» έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αρχές προσπαθούν να καταστείλουν το άνευ προηγουμένου κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Τους προηγούμενους μήνες έγιναν μαζικές διαδηλώσεις κατά του βασιλιά Μάχα Βατζιραλόνγκορν, όπως και του πλούτου και της εξουσίας που έχει η βασιλική οικογένεια.

Πρόσφατα, αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε την Ταϊλάνδη να μην στοχοποιεί τους διαδηλωτές με τον νόμο κατά της προσβολής του μονάρχη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να «κινηθεί προς τη βία» η χώρα. Ο νόμος χρησιμοποιείται ακόμη και για διώξεις εναντίον μαθητών 16 ετών.

Η ποινή της Anchan στέλνει ένα «ανατριχιαστικό μήνυμα ότι η κριτική στον μονάρχη όχι μόνο δεν θα γίνει ανεκτή, αλλά θα τιμωρηθεί αυστηρά», σχολίασε ο Σουνάι Πάσουκ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Anchan ήταν στη φυλακή από το 2015 έως το 2018 και αρνήθηκε τις κατηγορίες όταν δικάστηκε για πρώτη φορά, σε στρατιωτικό δικαστήριο, όπου παραπέμπονταν για ένα διάστημα οι υποθέσεις του αμφιλεγόμενου νόμου, μετά το πραξικόπημα του 2014. Η ίδια δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι δήλωσε ένοχη όταν η υπόθεσή της έφτασε σε ποινικό δικαστήριο, ελπίζοντας σε επιείκεια.

Ο Σουνάι επεσήμανε ότι οι αρχές φαίνεται να χρησιμοποιούν τον νόμο για να κάμψουν τις διαδηλώσεις, αλλά μια τέτοια ενέργεια είναι πιθανό να επιδεινώσει τις πολιτικές εντάσεις. «Εκείνοι που απαιτούν δημοκρατία δεν φοβούνται. Αντιθέτως, αντιδρούν με πιο ευθείες και ωμές επικρίσεις για τη μοναρχία», επεσήμανε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM