Ταχεία έρευνα για το θάνατο της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα ζητά η Κομισιόν

Ταχεία έρευνα για το θάνατο της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα ζητά η Κομισιόν Facebook Twitter
0

Ταχεία και εμπεριστατωμένη έρευνα για τη δολοφονία της τριαντάχρονης Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα αναμένει από τη Βουλγαρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκε τη δολοφονία της νεαρής Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα» ανέφερε ο κ Σχοινάς.

«Αναμένουμε μια ταχεία και εμπεριστατωμένη έρευνα που θα φέρει τους υπευθύνους αυτής της δολοφονίας ενώπιον της δικαιοσύνης και θα διευκρινίσει εάν η επίθεση συνδέεται με τη δουλειά της δημοσιογράφου», πρόσθεσε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι είναι ασφαλείς παντού και ότι συνεχίζουν την ανεκτίμητη συμβολή τους στις δημοκρατικές μας κοινωνίες», είπε επίσης ο κ Σχοινάς.

Παράλληλα υπενθύμισε τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι πάντα ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή. Πάρα πολλοί από τους δημοσιογράφους μας έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, επιθέσεων και δολοφονίας. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς την ελευθερία του Τύπου».

«Βαθιά σοκαρισμένη» για την άγρια δολοφονία της τριαντάχρονης δήλωσε και η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων (IFJ), η οποία μαζί με την Ένωση Δημοσιογράφων της Βουλγαρίας (UBJ), καλούν τις βουλγαρικές Αρχές να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους συνεργούς αυτής της φρικιαστικής δολοφονίας.

«Είναι η τέταρτη άγρια δολοφονία δημοσιογράφου σε χώρα-μέλος της ΕΕ από το 2017, των οποίων οι δολοφόνοι έχουν στόχο τον εκφοβισμό του επαγγέλματος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων (EFJ) Ρικάρντο Γκουτιέρες. Προηγήθηκε το Φεβρουάριο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, τον Οκτώβριο του 2017 η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, στην Μάλτα, και τον Αύγουστο του 2017, η Δανέζα δημοσιογράφος Κιμ Βαλ.

«Άλλος ένας δημοσιογράφος που ερευνούσε θέματα διαφθοράς δολοφονήθηκε. Η ερευνητική δημοσιογραφία στην Ευρώπη απειλείται όλο και περισσότερο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του IFJ 'Αντονι Μπελάνγκερ.

Μεταξύ άλλων, η δήλωση της IFJ αναφέρει ότι η Βικτόρια Μαρίνοβα σκοτώθηκε βίαια το Σάββατο, γύρω στο μεσημέρι, σε ένα πάρκο στην πόλη Ρούσε στη βόρεια Βουλγαρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, το σώμα της βρέθηκε σε μια δύσκολα προσβάσιμη περιοχή, κοντά στην όχθη του ποταμού Δούναβη.

Η νεαρή δημοσιογράφος βιάστηκε, ξυλοκοπήθηκε και έπειτα στραγγαλίστηκε. Ήταν χτυπημένη με τέτοια βία που το πρόσωπό της δεν ήταν αναγνωρίσιμο, οπότε δεν εντοπίστηκε μέχρι χθες το βράδυ.

Η Ένωση Δημοσιογράφων στην ανακοίνωσή της επισημαίνει, επίσης, ότι ο περιφερειακός εισαγγελέας της Ρούσε, Γκεόργκι Γκεοργκιέφ, δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι ο θάνατος προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και ασφυξία.

«Το κινητό της τηλέφωνο, τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τα γυαλιά και μέρος των ρούχων της έλειπαν», δήλωσε ο Γκ. Γκεόργκιεφ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από περισσότερα του ενός άτομα».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Βικτόρια Μαρίνοβα ήταν διοικητική διευθύντρια της τηλεόρασης TVN της Ρούσε και είχε μόλις ξεκινήσει το δικό της ειδησεογραφικό δελτίο με τίτλο «Detector», το οποίο μεταδόθηκε για τελευταία φορά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Είχε πάρει συνέντευξη από τον Βούλγαρο δημοσιογράφο Ντίμιταρ Στογιάνοβ και το Ρουμάνο δημοσιογράφο Ατίλα Μπίρο, μέλος του ερευνητικού προγράμματος δημοσιογράφων «RISE» της Ρουμανίας. Ο Στογιάνοβ και ο Μπίρο συνελήφθησαν πριν από έναν μήνα από τη βουλγαρική αστυνομία, κοντά στη Σόφια, ενώ ερευνούσαν έγγραφα που φέρεται ότι αποκαλύπτουν διαφθορά από μια ιδιωτική εταιρεία κατασκευής οδοποιίας - ύποπτη για απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM
Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM