Τα τροχαία είναι η Νο 1 αιτία θανάτου των εφήβων παγκοσμίως

Τα τροχαία είναι η Νο 1 αιτία θανάτου των εφήβων παγκοσμίως Facebook Twitter
0

Τα τροχαία δυστυχήματα σκοτώνουν περισσότερους εφήβους κάθε χρόνο στη Γη από κάθε άλλη αιτία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2015 περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια έφηβοι πέθαναν σε τροχαία, τα οποία ευθύνονται περίπου για το 10% των συνολικών θανάτων των εφήβων.

Οι περισσότεροι θάνατοι εφήβων σε τροχαία αφορούν πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς μοτοσικλετών ηλικίας 15 έως 19 ετών, ιδίως στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατ' εξοχήν ευάλωτα είναι τα παιδιά που αρχίζουν να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο με τα πόδια ή με δικό τους μεταφορικό μέσο.

Μετά τα τροχαία (περίπου 115.300 θάνατοι το 2015), οι κυριότερες αιτίες θανάτου των εφήβων δέκα έως 19 ετών είναι κατά σειρά οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως η πνευμονία (72.655 θάνατοι), οι αυτοκτονίες (67.150), οι γαστρεντερικές παθήσεις (63.575) και οι πνιγμοί (57.125).

Ανά φύλο, για τα αγόρια δέκα έως 19 ετών, οι κυριότερες αιτίες θανάτου αφορούν τα τροχαία (88.600 το 2015), τη διαπροσωπική βία (42.277), τον πνιγμό (40.847), τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (36.018) και την αυτοκτονία (34.650).

Για τα κορίτσια δέκα έως 19 ετών, η κυριότερη αιτία θανάτου είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις (36.637) και ακολουθούν η αυτοκτονία (32.500) και οι γαστρεντερικές παθήσεις (32.200). Ειδικότερα για τα μεγαλύτερα κορίτσια 15 έως 19 ετών, οι δύο κυριότερες αιτίες θανάτου είναι οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη όπως η αιμορραγία και η σήψη, καθώς και οι αυτοκτονίες.

Πάνω από 3.000 έφηβοι πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο και περισσότεροι από τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική και στη ΝΑ Ασία. Οι πιο πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

 Αν και ως σύνολο οι θάνατοι των εφήβων παγκοσμίως εμφανίζουν μια πτωτική τάση διαχρονικά, οι θάνατοι από ορισμένες αιτίες όπως οι αυτοκτονίες εμφανίζουν αύξηση σε αρκετές χώρες.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν έτοιμο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σε υπόγειο καταφύγιο ο Χαμενεΐ

Ο στρατός του Ιράν φαίνεται πως είναι έτοιμος για το χειρότερο σενάριο - Άγνωστο πώς μπορεί να απαντήσει η Τεχεράνη σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση - Στην Ουάσινγκτον και όχι στο Μαρ-α-Λάγκο ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Διεθνή / Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Το πρώτο solo single της Βικτόρια Μπέκαμ κατέκτησε την κορυφή σε δύο βρετανικά charts - ένδειξη πως έχει τη στήριξη των θαυμαστών της εν μέσω της διαμάχης με τον πρωτότοκο γιο της
THE LIFO TEAM