ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Τα λιοντάρια της Ινδίας προτιμούν πλέον την παραλία και όχι τη ζούγκλα

Τα λιοντάρια της Ινδίας προτιμούν πλέον την παραλία και όχι τη ζούγκλα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Την περιέργεια των επιστημόνων έχει προκαλέσει η παρατήρηση ότι τα λιοντάρια της Ινδίας προτιμούν πλέον την παραλία και όχι τη ζούγκλα. 

Αν και τα περισσότερα από τα 700 λιοντάρια της Ινδίας (γνωστά και ως "ασιατικά λιοντάρια") που καταμετρήθηκαν το 2020 ζουν στο δάσος Γκιρ, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι αρκετά από αυτά έχουν μετακινηθεί πλέον σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, σύμφωνα με τον Guardian. Σημειώνεται, ότι είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Μεταξύ 2010 και 2020, ο αριθμός των λιονταριών που ζούσαν κατά μήκος της ακτής Γκουτζαράτ αυξήθηκε από 20 σε 104. Ο εντοπισμός λιονταριών σε παράκτιες περιοχές δεν είναι κάτι πρωτοφανές – στη Ναμίμπια, τα λιοντάρια έχουν προσαρμοστεί στην παραλία, όπου κυνηγούν φώκιες – αλλά στην Ινδία είναι κάτι ασυνήθιστο, λένε ειδικοί. 

Ο αριθμός των λιονταριών μειώθηκε κατά πολύ από τις αρχές του 20ου αιώνα κυρίως εξαιτίας του κυνηγιού και της ξηρασίας. Έκτοτε, οι προσπάθειες προστασίας τους έχουν βοηθήσει τον πληθυσμό τους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η περιοχή του Γκιρ έχει φτάσει πλέον στα όριά της και τα λιοντάρια άρχισαν να καταφεύγουν στις παράκτιες περιοχές.

Γιατί τα λιοντάρια επιλέγουν τις παράκτιες περιοχές

Τον Νοέμβριο του 2022, ντόπιοι ερευνητές δημοσίευσαν ευρήματα από την πρώτη μελέτη για τα ασιατικά λιοντάρια που ζουν σε παράκτιες περιοχές. Ανάμεσα στα στοιχεία που τους εξέπληξαν ήταν ότι τα λιοντάρια που εγκαταστάθηκαν σε ακτές περιφέρονταν σε μεγαλύτερης έκτασης περιοχές από εκείνα που ζούσαν στις προστατευόμενες περιοχές του δάσους Γκιρ. 

Η μετακίνηση λιονταριών στην ακτή του Γκουτζαράτ θεωρείται περισσότερο «επαναποικισμός των χαμένων εδαφών τους», λέει ο Καουσίκ Μπανερτζί, ερευνητής άγριας ζωής που δεν συμμετείχε στη μελέτη, επιβεβαιώνοντας ότι έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα. Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν παρατηρήσει κάποιο λιοντάρι να τρώει θαλάσσια ζώα, όπως εκείνα της Ναμίμπια, αλλά το 2020 υπήρξε αναφορά για ένα λιοντάρι που κυνηγούσε μια χελώνα, σύμφωνα με τον Guardian. 

Πάντως, αν και τα λιοντάρια δεν επιλέγουν την παραλία για τη θέα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν την απολαμβάνουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας της έρευνας, Μοχάν Ραμ, ο οποίος έχει δει πολλές φορές τα λιοντάρια να κάθονται στην ακτή τα βράδια και να απολαμβάνουν τη θαλασσινή αύρα. 

Ωστόσο, καθώς τα λιοντάρια μετακινούνται έξω από προστατευόμενες περιοχές, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για συναντήσεις τους με τους ανθρώπους, λένε οι τοπικές αρχές στην Ινδία, προσπαθώντας παράλληλα να βρουν την καλύτερη λύση για τη μετεγκατάστασή τους. 


 

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ, ΕΠΣΤΑΙΝ, ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / BBC: Το άγνωστο πρόσωπο που συνέδεε τον Άντριου με τον Τζέφρι Επστάιν

Το πρόσωπο που φέρεται να λειτούργησε για σχεδόν μια δεκαετία ως βασικός σύνδεσμος μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου, της Σάρας Φέργκιουσον και του Τζέφρι Επστάιν, αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές σχέσεις που κινούνται στο παρασκήνιο των βασιλικών κύκλων και των διεθνών επιχειρηματικών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Διεθνή / Τι γίνεται με τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή: Πού είναι εγκλωβισμένοι - Μαρτυρίες από Ντουμπάι και Μπαχρέιν

Έκκληση για βοήθεια από τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή, πώς είναι η κατάσταση σε μεγάλες πόλεις - «Ξυπνάμε από τις εκρήξεις, έχουμε μόνο τα ρούχα που φοράμε»
THE LIFO TEAM