«Τα κατάφερα» - Έφτασε στον Καναδά η 18χρονη που αποκήρυξε το Ισλάμ

«Τα κατάφερα» - Έφτασε στον Καναδά η 18χρονη που αποκήρυξε το Ισλάμ Facebook Twitter
0

Στον Καναδά έφτασε η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία  που είχε διαφύγει στην Ταϊλάνδη υποστηρίζοντας ότι η οικογένειά της απειλούσε να τη σκοτώσει επειδή αποκήρυξε το Ισλάμ.

Η Rahaf Mohammed al-Qunun αρχικά προσπαθούσε να μεταβεί στην Αυστραλία μέσω Μπανγκόκ απ' όπου αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε πτήση προς στο Κουβέιτ καθ' υπόδειξη που της έκαναν με την αιτιολογία ότι εκεί την περίμενε η οικογένειά της.

Η ίδια αρνήθηκε και κλεισμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο εξέπεμψε sos μέσω Τwitter ζητώντας βοήθεια.

Η περιπέτεια της 18χρονης ξεκίνησε όταν αποφάσισε να αποκηρύξει το Ισλάμ, μια πράξη η οποία τιμωρείται με θάνατο στη Σαουδική Αραβία.

Μετά την διεθνή κινητοποίηση που προκάλεσε η υπόθεσή της Rahaf Mohammed al-Qunun, ετέθη υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ταϊλάνδη και αίτηση για άσυλο διαβιβάσθηκε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προς πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Αυστραλία.

Η 18χρονη από την Σαουδική Αραβία η οποία δήλωσε ότι έχει υποστεί φυσική και ψυχική βία από την οικογένειά της έλαβε άσυλο από τη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό.

Ο Τζάστιν Τρουντό δήλωσε ότι η χώρα του δέχτηκε αίτημα για να προσφέρει άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

«Ο Καναδάς είναι ξεκάθαρο ότι θα υποστηρίζει πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο» δήλωσεο Τρουντό.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ καλωσόρισε στο αεροδρόμιο την 18χρονη ως «μία πολύ θαρραλέα Καναδή» ωστόσο η νεαρή δεν έκανε κάποια δήλωση καθώς ήταν πολύ ταλαιπωρημένη από το περιπετειώδες ταξίδι της.

«Είναι μία πολύ θαρραλέα νέα γυναίκα που πέρασε πολλά... και τώρα πηγαίνει στο νέο της σπίτι» πρόσθεσε η υπουργός.

Η 18χρονη έφτασε στο Διεθνές αεροδρόμιο του Πίρσον μέσω Σεούλ με την Korean Air το Σάββατο. Η ίδια ανέβαζε φωτογραφίες μέσω twitter λίγο πριν την απογείωση με λεζάντα «τα κατάφερα».

«Δεν αμφιβάλλω ότι σύντομα θα την φροντίσουν οι καναδικές αρχές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα κάνουν τα αναγκαία για να επαναλάβει τις σπουδές της, οι οποίες διακόπηκαν υπό την πίεση της οικογένειάς της», δήλωσε ο γάλλος δικηγόρος της Φρανσουά Ζιμερέ.

Η απόφαση του Καναδά απειλεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ και την Οτάβα. Η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο την απέλαση του πρεσβευτή του Καναδά, την ανάκληση του σαουδάραβα πρεσβευτή και το πάγωμα κάθε νέας εμπορικής συμφωνίας ή επένδυσης στον Καναδά μετά την καταγγελία από την Οτάβα της σύλληψης σαουδαράβων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά του και της Σάμαρ Μπαντάουι, αδελφής του φυλακισμένου μπλόγκερ Ράεφ Μπαντάουι, η σύζυγος και τα παιδιά του οποίου έχουν καταφύγει στον Καναδά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ