Τα Boeing 737 Max πήραν «πράσινο φως» για πτήσεις στην Ευρώπη

Τα Boeing 737 Max πήραν «πράσινο φως» για πτήσεις στην Ευρώπη Facebook Twitter
ΕPA
0

Τα Boeing 737 Max πήραν ξανά το «πράσινο φως» για πτήσεις στην Ευρώπη, έπειτα από απαγόρευση 22 μηνών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε ότι αυτός ο τύπος αεροσκάφους μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια σε υπηρεσία. Το 737 MAX είχε ήδη πάρει το «πράσινο φως» για πτήσεις στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Με αυτή την απόφαση αίρεται η απαγόρευση που είχε επιβληθεί σε αυτό τον τύπο αεροσκάφους της Boeing έπειτα από δύο αεροπορικά δυστυχήματα που κόστισαν συνολικά 346 ανθρώπινες ζωές.

Αυτή την εβδομάδα πρώην μάνατζερ εργοστασίου παραγωγής Boeing 737 στο Σιάτλ προειδοποίησε ότι το «πράσινο φως» δόθηκε πολύ γρήγορα. Όμως, οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιμένουν ότι οι αξιολογήσεις τους ήταν εξονυχιστικές και πως το αεροπλάνο είναι πλέον ασφαλές.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το αεροσκάφος είναι ασφαλές, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να δώσουμε την έγκρισή μας. Αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις επιχειρήσεις του 737 Max, καθώς το αεροσκάφος επανέρχεται σε υπηρεσία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EASA, Πάτρικ Κάι.

«Ταυτόχρονα και με την επιμονή μας, η Boeing δεσμεύθηκε να εργαστεί για την περαιτέρω βελτίωση του αεροσκάφους μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να φτάσει σε ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Η πρώτη αεροπορική τραγωδία με 737 Μax συνέβη τον Οκτώβριο του 2018, όταν αεροσκάφος της Lion Air συνετρίβη στη θάλασσα, ανοιχτά της Ινδονησίας. Τέσσερις μήνες αργότερα, συνετρίβη αεροπλάνο του ίδιου τύπου της Ethiopian Airlines, λίγο μετά την απογείωση από την Αντίς Αμπέμπα.

Και οι δύο τραγωδίες αποδόθηκαν στο ελαττωματικό λογισμικό εντολών πτήσης, που ενεργοποιήθηκε τη λάθος στιγμή προκαλώντας τη μοιραία βουτιά των αεροσκαφών. Η αξιολόγηση της EASA έγινε με πλήρη ανεξαρτησία από τη Boeing και την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) και δίχως «καμία οικονομική και πολιτική πίεση», δήλωσε ο Πάτρικ Κάι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ