Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις καθεστώτος - τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ με δεκάδες νεκρούς

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις καθεστώτος - τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ με δεκάδες νεκρούς Facebook Twitter
0

Μάχες συνέχιζαν να μαίνονται την Παρασκευή ανάμεσα στον συριακό στρατό, τους τζιχαντιστές και αντάρτες στα όρια της Ιντλίμπ, με δεκάδες νεκρούς, ενώ πιο κοντά στη Δαμασκό, μαχητές απομακρύνθηκαν από τη Δυτική Γούτα.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, εξαπέλυσαν τη Δευτέρα μια επιχείρηση στην περιφέρεια της επαρχίας της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και κατέλαβαν διάφορες τοποθεσίες και χωριά.

Την Ιντλίμπ, μοναδική συριακή επαρχία που παραμένει ολόκληρη πέραν κάθε ελέγχου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατέχει σήμερα σχεδόν όλη το λεγόμενο Μέτωπο Κατάκτησης του Λεβάντε (Φάταχ αλ Σαμ), ο μέχρι πρότινος βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία. Κάποιες περιοχές της επαρχίας ελέγχονται από άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Το νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας πλήττεται «από βομβαρδισμούς σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο εδώ και μήνες» από τα αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σκοπός του στρατού καταρχήν μοιάζει να «είναι να καταλάβει το νοτιοανατολικό τμήμα» της επαρχίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ, μιλώντας για μάχες ανάμεσα σε μονάδες του στρατού από τη μια και δυνάμεις της Φάταχ αλ Σαμ και οργανώσεων ανταρτών από την άλλη.

Μέσα σε 24 ώρες, 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες, ανάμεσά τους 27 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος, 20 τζιχαντιστές και αντάρτες. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν επίσης τη ζωή σε 21 άμαχους.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου κοντά στο μέτωπο, μηνύματα που ακούγονταν από ηχεία σε χωριά που ελέγχουν οι αντάρτες προέτρεπαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και ανακοίνωναν την ακύρωση της προσευχής της Παρασκευής στα τεμένη.

Εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειπαν τα χωριά τους με αυτοκίνητα προσπαθώντας να κινηθούν προς την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας Ιντλίμπ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για εκατοντάδες εκτοπισμένους.

Ένας σύρος εικονολήπτης που εργαζόταν για το προσκείμενο στο καθεστώς τηλεοπτικό δίκτυο Σάμα σκοτώθηκε την Παρασκευή, ενώ κάλυπτε τις εχθροπραξίες.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εκδιώχθηκαν το 2015 από την επαρχία Ιντλίμπ από μια συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών, η οποία αποσυντέθηκε πέρυσι, αφού η Φάταχ αλ Σαμ κινήθηκε εναντίον των μέχρι τότε συμμάχων της.

Τζιχαντιστές και αντάρτες πάντως έχουν συμμαχήσει στις εξελισσόμενες εχθροπραξίες εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας για τη διάσωση του Μπασάρ αλ Άσαντ, το συριακό καθεστώς έχει καταφέρει να ανακαταλάβει τις περισσότερες από τις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών και να εκδιώξει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αντίπαλης της Φάταχ αλ Σαμ, από το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και άλλων περιοχών της χώρας.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 με την καταστολή αρχικά ειρηνικών διαδηλώσεων, μετατράπηκε σε μια εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με τον πολλαπλασιασμό των αντιμαχόμενων. Υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 340.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους εκατομμύρια άλλους.

Την Παρασκευή δύο ομαδικοί τάφοι με δεκάδες πτώματα άμαχων και στρατιωτικών που δολοφονήθηκαν από το ΙΚ εντοπίστηκαν κοντά στην κοινότητα Ουάουι, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ράκα, στη βόρεια Συρία, μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Εξάλλου, επίσης την Παρασκευή, μια επιχείρηση απομάκρυνσης ασθενών σε σοβαρή κατάσταση τερματίστηκε στην Ανατολική Γούτα. Μέσα σε τρεις ημέρες, απομακρύνθηκαν μόλις 29 ασθενείς, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 29 αιχμαλώτων των ανταρτών, βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες. Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τους 500 ανθρώπους των οποίων είχε ζητήσει την επείγουσα διακομιδή σε νοσοκομεία ο ΟΗΕ.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα: οι ανάγκες των αμάχων θα όφειλαν να αποτελούν προτεραιότητα και η πρόσβαση στη βοήθεια πρέπει να προσφέρεται πιο συχνά και χωρίς όρους», τόνισε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Συρία, η Μαριάν Γκάσερ.

Τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, η Ανατολική Γούτα πολιορκείται από τα στρατεύματα του καθεστώτος από το 2013. Οι περίπου 400.000 κάτοικοί της που έχουν παγιδευτεί εκεί αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων.

«Δεκατρείς άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, απομακρύνθηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης» από την κοινότητα Ντούμα, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο. Δεκαέξι είχαν απομακρυνθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες και είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Δαμασκού.

Παράλληλα, έπειτα από μια συμφωνία με το συριακό καθεστώς, δεκάδες τζιχαντιστές και αντάρτες απομακρύνθηκαν από τις τελευταίες περιοχές που έλεγχαν στη Δυτική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Μετά την αποχώρηση όλων των μαχητών τους, οι αντάρτες δεν θα έχουν πλέον παρουσία στη Δυτική Γούτα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 2012, τόνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συντονιστής του ανθρωπιστικού έργου του ΟΗΕ στη Συρία, ο Γιαν Έγκελαντ, επέκρινε τις συμφωνίες μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών, τονίζοντας πως οι άρρωστοι άμαχοι αλλά και τα παιδιά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν «μάρκες του πόκερ», σαν ανταλλάγματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM