Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ομάδες ανταρτών τις οποίες υποστηρίζει το Ιράν.

 

Τα αεροπορικά πλήγματα ήταν σε αντίποινα για επίθεση με πυραύλους εναντίον βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ στις 15 Φεβρουαρίου, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο ενός πολίτη, εξωτερικού συνεργάτη και τον τραυματισμό μέλους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και άλλων στρατιωτών της συμμαχίας, ανέφερε το Πεντάγωνο. Πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της θητείας του Τζο Μπάιντεν. 

 

«Με οδηγία του προέδρου Μπάιντεν, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση εναντίον υποδομών που χρησιμοποιούνται από ομάδες ανταρτών στην ανατολική Συρία», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Από τα αεροπορικά πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 μαχητές οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 

«Αυτή η συμμετρική στρατιωτική απάντηση πραγματοποιήθηκε μαζί με διπλωματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με εταίρους του συνασπισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ανακοινώνοντας την αεροπορική επιδρομή.

 

«Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Την ίδια ώρα, ενεργήσαμε με υπολογισμένο τρόπο που στοχεύει στην αποκλιμάκωση της συνολικής κατάστασης στην ανατολική Συρία και το Ιράκ», συμπλήρωσε.

 

Τα αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν πολλαπλές εγκαταστάσεις σε σημείο συνοριακού ελέγχου, που χρησιμοποιούνταν από αρκετές ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

 

Αυτή η αεροπορική επίθεση είναι η πρώτη στρατιωτική ενέργεια υπό τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, που τις πρώτες εβδομάδες έδωσε έμφαση στην πρόθεσή της να επικεντρωθεί περισσότερο στις προκλήσεις που σχετίζονται με την Κίνα, παρότι επιμένουν οι απειλές στη Μέση Ανατολή, σημειώνει ο Guardian.

 

Τα αεροπορικά πλήγματα ήταν κατά τα φαινόμενα περιορισμένης έκτασης, πιθανώς μειώνοντας τον κίνδυνο της κλιμάκωσης.

 

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση για τα αεροπορικά πλήγματα είχε στόχο να στείλει το μήνυμα πως ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να τιμωρήσουν τους αντάρτες, δεν ήθελαν η κατάσταση να εξελιχθεί σε μία μεγαλύτερη σύγκρουση.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στον Μπάιντεν παρουσιάστηκε μία γκάμα επιλογών και επελέγη μία από τις πιο περιορισμένες «απαντήσεις».