Συρία: Δεκάδες νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του καθεστώτος και του ΙΚ

Συρία: Δεκάδες νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του καθεστώτος και του ΙΚ Facebook Twitter
0

Δεκάδες άνδρες των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε μάχες στην κεντρική Συρία καθώς το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) προσπαθεί να εμποδίσει την προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων, ανέφερε σήμερα μια ΜΚΟ.

 

Με την υποστήριξη της Ρωσίας, ο συριακός στρατός διεξάγει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εδώ και μήνες σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της τεράστιας περιοχής της ερήμου στο κεντρικό τμήμα της Συρίας, προς τα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.

 

Έχει αποσπάσει μεγάλα τμήματα της περιοχής αυτής από το ΙΚ στην κεντρική επαρχία Χομς, αλλά οι τζιχαντιστές εξαπολύουν αντεπιθέσεις στον τομέα.

 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι το ΙΚ προχώρησε σε τουλάχιστον πέντε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά ενώ ναρκοθέτησε τη γραμμή του μετώπου.

Τουλάχιστον 39 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλα 25 τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε η ΜΚΟ.

 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις «έχουν απλωθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου και τώρα το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) εντείνει τις αντεπιθέσεις του», εξήγησε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο 31 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στις μάχες με τις δυνάμεις του καθεστώτος και εξαιτίας των επιδρομών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγιναν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ, περιλαμβανομένης μιας που είχε στόχο μια αποθήκη πυρομαχικών, στην επαρχία Χομς.

 

Η λεγόμενη Μπαντίγια είναι μια αχανής έρημος που καταλαμβάνει 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από το 2015 το μεγαλύτερο μέρος αυτής περιοχής ελεγχόταν από το ΙΚ, όμως ο συριακός στρατός άρχισε τον Μάιο μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να τη θέσει ξανά υπό τον έλεγχο του.

 

Το Σαββατοκύριακο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο περί της ανάκτησης του ελέγχου της Ας Σούχνα, μιας θέσης στρατηγικής σημασίας που κατείχε το ΙΚ στην επαρχία της Χομς, από τον στρατό. Η ανακατάληψη της κοινότητας αυτής δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τη Δαμασκό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ