Συρία: Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την εμπόλεμη ζώνη - Λήγει την Τρίτη η εκεχειρία

Συρία: Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την εμπόλεμη ζώνη - Λήγει την Τρίτη η εκεχειρία Facebook Twitter
EPA
0

Την Τρίτη λήγει η εκεχειρία στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με Τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Ειδικότερα, η κατάπαυση του πυρός την οποία διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον ώστε μια κουρδική πολιτοφυλακή να αποσυρθεί από τις θέσεις της στη βορειοανατολική Συρία θα λήξει την Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν σήμερα τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

«Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 (τουρκική ώρα) (...) και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», όμως υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση αναστάλθηκε από την Πέμπτη χάρη σε μια εύθραυστη εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες είχαν δηλώσει πως η κατάπαυση του πυρός θα διαρκούσε «120 ώρες», αλλά δεν είχαν πει ποια ώρα θα έληγε. Η συμφωνία είχε σκοπό να επιτρέψει στις YPG να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στην Άγκυρα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ. Αυτή η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περίπου 125 οχήματα εγκατέλειψαν τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. «Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», δήλωσαν οι πηγές αυτές. Η Τουρκία δήλωσε πως η επίθεση θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, εάν τα μέλη των YPG δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι τότε από εκεί. 

«Όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε», δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να απομακρύνονται με γοργούς ρυθμούς από την «εμπόλεμη ζώνη» της βορειοανατολικής Συρίας, προκαλώντας την απογοήτευση των Κούρδων κατοίκων της περιοχής, που ουσιαστικά έχουν μείνει απροστάτευτοι.

Εχθές, άδειασε η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, στο Σαρίν, ενώ αμερικανοί στρατιώτες κατέστρεψαν τη βάση τους στο Τελ Μπαϊντάρ πριν αποχωρήσουν.

 Οι Κούρδοι της Συρίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους εκτοξεύοντας πατάτες εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και γιουχαΐζοντας τους στρατιώτες.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης δείχνει Κούρδους να πετούν πατάτες σε αμερικανική φάλαγγα καθώς αυτή περνάει από μια περιοχή στο Καμισλί.

«Οι Αμερικανοί δραπετεύουν σαν ποντίκια», φώναζαν άνθρωποι στα άρματα μάχης που περνούσαν. «Ντροπή σας», ακούγονταν να φωνάζουν άλλοι.

Κουρδικές πηγές είπαν πως η φάλαγγα κατευθύνεται στη βόρεια ιρακινή επαρχία Ντοχούκ μέσω του μεθοριακού περάσματος Σαχέλα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, το σύνολο των περίπου 1.000 αμερικανικών στρατευμάτων που αποσύρονται από τη βόρεια Συρία, αναμένεται να μεταφερθούν στο δυτικό Ιράκ και να συνεχίσουν την εκστρατεία ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και «να βοηθούν στην άμυνα του Ιράκ».

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς...μιλάμε για βδομάδες όχι για μέρες. Η υπάρχουσα στρατηγική είναι αυτές οι δυνάμεις να μεταφερθούν στο βόρειο Ιράκ», δήλωσε ο Έσπερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς την «τελική απόφαση» που δεσμεύτηκε ότι θα έπαιρνε

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να λάβει μια «οριστική απόφαση» σε σχέση με την ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν - Η αντίδραση της Τεχεράνης στην επιμονή του για τα πυρηνικά
THE LIFO TEAM