LIVE!

Σύνοδος Κορυφής: Βέτο Μακρόν για την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

Σύνοδος Κορυφής: Βέτο Μακρόν για την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ Facebook Twitter
0

Μπλόκο από την Γαλλία και άλλες δυο χώρες στη Σύνοδο Κορυφής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ναουσέντα στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.

«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο· ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ' αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.

Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία — με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας — νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά χθες Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM