Συνελήφθη ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο δημιουργός της Λίστας Λαγκάρντ

Συνελήφθη ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο δημιουργός της Λίστας Λαγκάρντ Facebook Twitter
EPA
1

Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC που αποκάλυψε το περίφημο σκάνδαλο Swissleaks με τις πρακτικές φοροαποφυγής που εφάρμοζαν οι πελάτες της τράπεζας, συνελήφθη σήμερα στη Μαδρίτη κατόπιν αιτήματος των ελβετικών αρχών που ζητούν την έκδοσή του.

αξιωματικός της ισπανικής αστυνομίας είπε ότι ο Φαλσιανί συνελήφθη στη Μαδρίτη, στον δρόμο, ενώ κατευθυνόταν σε ένα συνέδριο.

Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποια είναι η κατηγορία που προσάπτει η Ελβετία στον Φαλτσιανί.

Ο 46χρονος Γαλλοϊταλός είχε καταδικαστεί το 2015 από την ελβετική δικαιοσύνη σε φυλάκιση πέντε ετών για την κατηγορία της "οικονομικής κατασκοπείας".

Τα τραπεζικά έγγραφα που είχε κλέψει αποκάλυπταν την ύπαρξη μη δηλωμένων τραπεζικών λογαριασμών στη θυγατρική της HSBC στη Γενεύη.

Συνολικά, στα τέλη του 2009, χάρη στις «λίστες Φαλτσιανί», εντοπίστηκαν 127.000 λογαριασμοί που ανήκαν σε 79.000 πρόσωπα 180 διαφορετικών εθνικοτήτων - ανάμεσά τους και Έλληνες

Πριν από την καταδίκη του, ο Φαλτσιανί είχε συλληφθεί και πάλι το 2012 στη Βαρκελώνη και είχε κρατηθεί επί πολλούς μήνες. Τελικά όμως η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε να μην τον εκδώσει στην Ελβετία. Την ίδια περίοδο συνεργαζόταν με τις εισαγγελικές αρχές κατά της διαφθοράς.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί από το 2009 άρχισε να συνεργάζεται με τις αστυνομίες διαφόρων χωρών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφορικό σύστημα της ιδιωτικής τράπεζας HSBC, ενός διεθνούς κολοσσού με έδρα στη Γενεύη, όπου εργαζόταν από το 2001.

Καταζητούμενος από την ελβετική αστυνομία, ο Φαλτσιανί κατέφυγε στη Γαλλία και το 2012 συνελήφθη στην Ισπανία.

Η ονομαζόμενη Λίστα Φαλτσιανί (περιείχε 130.000 ονόματα) κατέστησε δυνατή την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ που δεν καταβλήθηκαν ως φόρος κυρίως από Γάλλους και Ισπανούς πολίτες.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2014 ο Φαλτσιανί παραπέμφθηκε στην ελβετική δικαιοσύνη ως οικονομικός κατάσκοπος, έχοντας αποκαλύψει το τραπεζικό απόρρητο. Μερικές μέρες νωρίτερα οι γαλλικές και ελβετικές αρχές, χάρη στα στοιχεία που τους είχε παράσχει ο Φαλτσιανί, είχαν θέσει υπό έρευνα την τράπεζα HSBC για οργανωμένη φορολογική απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οργανωμένα παράνομα κυκλώματα και παράνομη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, που προκάλεσαν έντονη διπλωματική αμηχανία με την Ελβετία.

Τα στοιχεία των Ιταλών πελατών έφτασαν στην Ιταλία το 2010. Αλλά και η Αργεντινή είχε καταγγείλει πρόσφατα την HSBC ότι είχε βοηθήσει 4.000 δικούς της πολίτες να φοροδιαφύγουν. Τέλος, οι αμερικανικές, αγγλικές και ελβετικές αρχές επέβαλαν στην τράπεζα τεράστια πρόστιμα για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Το 2014 ο Φαλτσιανί ήταν υποψήφιος για τις ευρωεκλογές με το ισπανικό κόμμα Partido Χ.

Η λίστα Φαλτσιάνι είναι γνωστή στην Ελλάδα ως η «Λίστα Λαγκάρντ» - ένας ειδικός κατάλογος Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Αν και προϊόν υποκλοπής, η λίστα έφτασε στις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών διαβιβάστηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το CD φέρεται να περιείχε περίπου 2000 αρχεία Excel με τραπεζικούς λογαριασμούς. Το συνολικό ποσό των καταθέσεων στη λίστα εκτιμάται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο βιβλίο που εξέδωσε αργότερα ο Φαλτσιάνι, το «Χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», υποστήριξε πως o πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έπεσε θύμα εκβιασμού του τότε Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που τον ανάγκασε να δεχθεί να μπει στο ΔΝΤ και κατ' επέκταση υπό τον έλεγχο της Τρόικας.

Κατά τον Φαλτσιάνι, ο Σαρκοζί απειλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου πως θα αποκάλυπτε ότι το όνομα της μητέρας του, Μαργαρίτας, φιγουράριζε μαζί με αυτά που είχαν βγάλει παράνομα στο εξωτερικό τεράστια ποσά.

Το 2017, το Πρωτοδικείο της Αθήνας, απέρριπτε την αγωγή του πρώην πρωθυπουργού, σε βάρος του Φαλτσιάνι.

Ο κ. Παπανδρέου ζητούσε τότε το ποσό των 500.000 ευρώ, προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης, εξαιτίας των αναφορών που γίνονται στο πρόσωπό του στο βιβλίο του Φαλτσιανί.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια