Συνελήφθη ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Αχμέντ Μανσούρ στο Βερολίνο

Συνελήφθη ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Αχμέντ Μανσούρ στο Βερολίνο Facebook Twitter
1

Ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera με έδρα το Κατάρ συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο του Βερολίνου έπειτα από αίτημα των αρχών της Αιγύπτου, σύμφωνα με δικηγόρο του δικτύου, ενέργεια που ο τελευταίος χαρακτήρισε ως μέρος μιας καταστολής του Καΐρου στο δίκτυο.


Ο δικηγόρος Σαντ Ντζεμπάρ δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο Αχμέντ Μανσούρ, ένας από τους εξέχοντες δημοσιογράφους του αραβικού δικτύου, συνελήφθη απότομα και αναπάντεχα στην Γερμανία.


Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι ο 52χρονος άνδρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου στις 13:20 (ώρα Γκρίνουιτς), κατόπιν διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές.


Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Γενικός Εισαγγελέας ελέγχει την ταυτότητα του άνδρα καθώς επίσης και την πιθανή έκδοση του στην Αίγυπτο.


Τον περασμένο χρόνο, το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου είχε καταδικάσει ερήμην τον Μανσούρ, που έχει αιγυπτιακή και βρετανική υπηκοότητα, σε 15 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία ότι βασάνισε έναν δικηγόρο στην πλατεία Ταχρίρ το 2011.
Το Al Jazzera ισχυρίστηκε τότε πως η κατηγορία ήταν ψευδής και ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια φίμωσης του Μανσούρ.
"Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη", δήλωσε ο Ντζεμπάρ. "Γνωρίζαμε ότι οι αρχές της Αιγύπτου θα έστησαν μια τέτοια παγίδα για να ενοχλήσουν τους δημοσιογράφους μας και να τι συνέβη".


Ο Μανσούρ συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροπορική πτήση της Qatar Airways από το Βερολίνο στην Ντόχα, σύμφωνα με τον Ντζεμπάρ.


Οι αιγυπτιακές αρχές κατηγορούν το Al Jazeera ότι είναι ο εκφραστής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του κινήματος που υποστηρίχτηκε από το Κατάρ και ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ανέτρεψε το 2013 όταν ήταν αρχηγός του Στρατού.
Το Al Jazeera βρίσκεται επίσης σε δικαστική διαμάχη με τις αιγυπτιακές αρχές για να λάβει 150 εκατ. δολ. αποζημίωση για τη ζημιά που όπως υποστηρίζει έχουν υποστεί οι δραστηριότητες του δικτύου, από τις επιβολές των αρχών του Καίρου.
Το Φεβρουάριο αυτού του χρόνου, η Αίγυπτος απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο του Al Jazeera Πίτερ Γκρέστε, έπειτα από 400 μέρες κράτησης, με κατηγορίες μεταξύ άλλων της υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ, ΧΑΜΕΝΕΪ, ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Από αουτσάιντερ ανώτατος ηγέτης του Ιράν - Η άνοδος μετά από έναν «πόλεμο» διαδοχής

Μετά από έναν ακήρυκτο «πόλεμο» διαδοχής, ανέλαβε την κορυφή της εξουσίας, επιβάλλοντας την ενότητα του ιρανικού κατεστημένου, ενώ ο ίδιος παραμένει ακόμη άφαντος στο κοινό.
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

Διεθνή / Αλί Λαριτζανί: «Τον εξοντώσαμε» διαμηνύει ο Νετανιάχου - Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του

Προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές ακόμη εκπλήξεις» που σχεδιάζονται, υπονοώντας ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν πάμε καλά. Έχουν αμφισβητίσει πολλές οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων αυτές τις δίκες στην Αιγυπτο κι η Ευρώπη αντι να στείλει διάβημα συνεργάζεται με τον αλ Σίσι.