Συνελήφθη Καναδός κληρικός για σεξουαλική επίθεση κατά ανηλίκου τη δεκαετία του 1960

Συνελήφθη Καναδός κληρικός για σεξουαλική επίθεση κατά ανηλίκου τη δεκαετία του 1960 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η αστυνομία του Καναδά συνέλαβε έναν 92χρονο πρώην παπά με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης πριν από περισσότερα από 50 χρόνια σε σχολείο της χώρας για παιδιά ιθαγενών. 

Αξιωματούχος της Καναδικής Βασιλικής Έφιππης Αστυνομίας ενημέρωσε σήμερα πως συνελήφθη ο συνταξιούχος ιερωμένος Arthur Masse για επίθεση σε έναν 10χρονο παιδί.

Το περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ 1968 και 1970 στο σχολείο Ford Alexander της Μανιτόμπα. 

Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος και αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου τον επόμενο μήνα. 

Από τον 19ο αιώνα έως και το 1970, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών αναγκάστηκαν να φοιτήσουν σε κρατικά, χριστιανικά σχολεία, στο πλαίσιο προγράμματος για την αφομοίωσή τους στην καναδική κοινωνία. 

Υποχρεώθηκαν να ασπαστούν τον χριστιανισμό και δεν τους επιτρεπόταν να μιλούν τις αυτόχθονες γλώσσες τους. Πολλοί ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν λεκτικά, ενώ μέχρι και 6.000 λέγεται ότι πέθαναν.

Η καναδική κυβέρνηση απολογήθηκε το 2008 για τα όσα βίωσαν και παραδέχθηκε πως ήταν συνεχή τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και σωματικής βίας. Πολλοί μαθητές θυμήθηκαν ότι ξυλοκοπήθηκαν επειδή μιλούσαν τη γλώσσα τους. Έχασαν, επίσης, την επαφή με τους γονείς τους και τα έθιμά τους.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τον Καναδά τον επόμενο μήνα και αναμένεται να απολογηθεί στους αυτόχθονες για τον ρόλο της καθολικής εκκλησίας σε αυτά τα σχολεία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ