Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γούτα - Τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γούτα - Τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED BADRA
0

Τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές με στόχο πολλές θέσεις των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η συριακή κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην πλήρη κατάληψη της εν λόγω περιφέρειας, καθώς άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα μια από τις πολιορκημένες και βομβαρδισμένες πόλεις της και οι αντάρτες είναι έτοιμοι να παραδώσουν μια άλλη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τα πλήγματα στην κωμόπολη Ζαμάλκα στοίχισαν τη ζωή σε 16 αμάχους, αυξάνοντας έναν πρώτο απολογισμό για επτά νεκρούς στην πόλη αυτή. Το Παρατηρητήριο αποδίδει τις φονικές επιδρομές στο συριακό καθεστώς και στην αεροπορία των ρώσων συμμάχων του, αν και η Μόσχα διαψεύδει πως πραγματοποιεί επιδρομές στη Γούτα.

Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή με κωμοπόλεις και καλλιεργημένες εκτάσεις λίγο έξω από τη Δαμασκό, ήταν από τις πιο σφοδρές στον επταετή πόλεμο στη Συρία και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι από τον αδιάκοπο βομβαρδισμό με στρατιωτικά αεροπλάνα, οβίδες και ρουκέτες.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από φάλαγγες λεωφορείων έτοιμων να εισέλθουν στην πόλη Χαράστα για να μεταφέρουν μαχητές και τις οικογένειές τους σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στη βορειοδυτική Συρία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε η Ρωσία.

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναφέρει πως περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από χθες από τη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες.

Με την παράδοση της Χαράστα, η οργάνωση Αχράρ αλ-Σαμ θα παραμείνει μόνο στην Ντούμα και σε άλλον έναν ανταρτικό θύλακα στην Ανατολική Γούτα που περιλαμβάνει τις πόλεις Τζομπάρ, Εΐν Τέρμα, Αρμπίν και Ζαμάλκα.

Οι περιοχές αυτές είναι ό,τι έχει απομείνει από το κύριο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη μάχη του εναντίον των ανταρτών μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου στα τέλη του 2016.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM